English Questions : Sentence Correction Set 107

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in sentence correction  which is BASED ON IBPS EXAMS 2017 !!!

Direction (1 to 10): Which of the following sentence is logically and grammatically correct.

  1. The National Register of Citizens, on the other hand, does not distinguish migrants on a basis of religion and regards all post-March 24, 1971 migrants, irrespective of their religion, as illegal aliens who need to be deported.
    (I) on the other hand, does not distinguish migrants on the
    (II) on the other hand, do not distinguish migrants on the
    (III) on the other hand, does not distinguish migrants in the
    1) Only (I)
    2) Both (I) & (III)
    3) Only (II)
    4) Both (I) & (II)
    5) No correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation :
    The correct form is ‘on the other hand, does not distinguish migrants on the’ because it makes the sentence logically and grammatically correct.
  2. As the case of the Rohingya highlights, Muslims in neighbouring countries who are fleeing persecution are being denied refuges in India currently.
    (I) are being deny refuge in India currently
    (II) are being denied refuging in India currently
    (III) are being denied refuge in India currently
    1) Only (I)
    2) Both (I) & (III)
    3) Only (II)
    4) Both (I) & (II)
    5) No correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation :
    The correct form is ‘are being denied refuge in India currently’ because it makes the sentence logically and grammatically correct.
  3. The Bill conflates the definition of migrants, people who shift voluntarily, with that of refugees, who are forced to do so under duress giving them a claim to humanitarian protection.
    (I) whom are forced to do so under duress giving them a
    (II) who are forced to does so under duress giving them a
    (III) who are forced to do so under duress gives them a
    1) Only (I)
    2) Only (II)
    3) Only (III)
    4) All of the above
    5) No correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation :
    No correction required as the sentence is logically and grammatically correct.
  4. The NRC put on the onus on migrants to prove their status of residence prior to 1971 based on a series of documents that would lead to registration as a citizen.
    (I) The NRC putted the onus on migrants to prove its status of
    (II) The NRC putting a onus on migrants to prove their status of
    (III) The NRC puts the onus on migrants for prove their status of
    1) Only (I)
    2) Both (I) & (III)
    3) Only (III)
    4) Both (I) & (II)
    5) No correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation :
    The correct form is ‘The NRC puts the onus on migrants for prove their status of’ because it makes the sentence logically and grammatically correct.
  5. If the NRC process identifies more illegal aliens for deportation, they shall have to be detained in such centres and there is no knowing how long they would have to stay there.
    (I) they should have to be detained in such centres
    (II) they could have to be detained in such centres
    (III) they would have to be detained in such centres
    1) Only (I)
    2) Only (II)
    3) Only (III)
    4) All of the above
    5) No correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation :
    The correct form is ‘they would have to be detained in such centres’ because it makes the sentence logically and grammatically correct.
  6. Besides, the implementation of the Bill will mean non-Muslims will not be subject to these steps, thereby clearly discriminating against Muslims identified as illegal aliens.
    (I) the implementing of the Bill will mean non-Muslims will
    (II) the implementation to the Bill will mean non-Muslims will
    (III) the implementation of the Bill would mean non-Muslims will
    1) Only (I)
    2) Both (I) & (III)
    3) Only (II)
    4) Both (I) & (II)
    5) No correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation :
    No correction required as the sentence is logically and grammatically correct.
  7. The Centre needs to apply much more thought before pushing the Bill, for its contradictions in Assam and of its larger religious assumptions.
    (I) for thats large religious assumptions
    (II) for their largest religious assumptions
    (III) for its larger religious assumption
    1) Only (I)
    2) Only (II)
    3) Only (III)
    4) All of the above
    5) No correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation :
    The correct form is ‘for its larger religious assumption’ because it makes the sentence logically and grammatically correct.
  8. The currency sunk to a closing lower of 68.07 against the U.S. dollar on Tuesday, its lowest level in 16 months, before recovering slightly the next day.
    (I) The currency sunk to a closing low of 68.07 against the
    (II) The currency sunk to a closed low of 68.07 against the
    (III) The currency sunk to a closing low of 68.07 against a
    1) Only (I)
    2) Both (I) & (III)
    3) Only (III)
    4) Both (I) & (II)
    5) No correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation :
    The correct form is ‘The currency sunk to a closing low of 68.07 against the’ because it makes the sentence logically and grammatically correct.
  9. The rise in crude oil prices through this year, amidst rising geopolitical tensions in West Asia and dwindling global supply, have obvious hurt the rupee and the trade balance.
    (I) had obviously hurt the rupee and the trade balance
    (II) have obviously hurt the rupee and the trade balance
    (III) have obviously hurting the rupee and the trade balance
    1) Only (I)
    2) Only (II)
    3) Only (III)
    4) All of the above
    5) No correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation :
    The correct form is ‘have obviously hurt the rupee and the trade balance’ because it makes the sentence logically and grammatically correct.
  10. April clocked a sharp decline in exports from employment-intensive sectors such as readymade garments and gems and jewellery, according to official data.
    (I) April clocked a sharp decline on exports from
    (II) April clock an sharp decline in exports from
    (III) April clocked a sharping decline in exports from
    1) Only (I)
    2) Both (I) & (III)
    3) Only (II)
    4) Only (III)
    5) No correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation :
    No correction required as the sentence is logically and grammatically correct.
Comments