Cylone Gaja - Pray for Tamilnadu Delta regions to recover

English Questions : Sentence Correction(New Pattern) Set 108

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in sentence correction  which is BASED ON IBPS EXAMS 2018 !!!

Sentence Correction

Directions (Q.1-10): In each question given below a sentence is given and is divided into three parts. For each part a correction statement is also given (I,II and III). You have to determine which part requires correction and mark it as your answer.

  1. The daunting task for the voter is to elect federal and provincial governments that will deal with the big challenges ahead: to steady an economy being crushed by debt to China and by UN financial strictures, / to battle growing divided in society and the overwhelming influence of terror groups, to re-establish disrupted ties with neighbours, / and to stave of the increasing military influence in the small space that the civilian leadership has been able to establish for itself.
    I. The daunting task for the voter is to elect federal and provincial governments that will deal with the big challenges ahead: to steady an economy which being crushed by the debt to China and by UN financial strictures,
    II. to battle growing divides in society and the overwhelming influence of terror groups, to re-establish disrupted ties with neighbours,
    III. and to stave off the increasing military influence in the small space that the civilian leadership had been able to establish for itself.
    1. I
    2. III
    3. II , III
    4. I , II
    5. none of these
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation :
    The daunting task for the voter is to elect federal and provincial governments that will deal with the big challenges ahead: to steady an economy being crushed by debt to China and by UN financial strictures, to battle growing divides in society and the overwhelming influence of terror groups, to re-establish disrupted ties with neighbours, and to stave off the increasing military influence in the small space that the civilian leadership had been able to establish for itself.
  2. Whichever way one looks at it, the GST Council’s 28th meeting has significantly altered the course of the / nearly 13-month-old tax regime. Given that GST rates on more than 200 items were already tweaked in past meetings, / the original rate structure have been upended to a great extent.
    I. Whichever way one looks at it, the GST Council’s 28th meeting has significantly altered in the course of the
    II. nearly 13-month-old tax regime. Given that GST rates as more than 200 items were already tweaked in past meetings,
    III. the original rate structure has been upended to a great extent.
    1. I , III
    2. III
    3. I , II
    4. II
    5. none of these
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation :
    Whichever way one looks at it, the GST Council’s 28th meeting has significantly altered the course of the nearly 13-month-old tax regime. Given that GST rates on more than 200 items were already tweaked in past meetings, the original rate structure has been upended to a great extent.
  3. Alice’s Adventures in Wonderland takes place in Alice’s dream, so that the characters / and phenomena of the real world mix with elements of Alice’s unconscious state. The dreams motif / explains the abundance of nonsensical and disparate events in the story.
    I. Alice’s Adventures in Wonderland take place in Alice’s dream, so that the characters
    II. and phenomena of the real world mix with elements of Alice’s unconscious state. The dream motif
    III. explains the abundance through nonsensical and disparate events in the story.
    1. II
    2. I , III
    3. III
    4. I , II
    5. none of these
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation :
    Alice’s Adventures in Wonderland takes place in Alice’s dream, so that the characters and phenomena of the real world mix with elements of Alice’s unconscious state. The dream motif explains the abundance of non sensical and disparate events in the story
  4. The reference in the Union Budget to new elimination targets for some major communicable / diseases barely hints at the enormous burden carried by / millions in India with tuberculosis, kala-azar (leishmaniasis), filariasis, leprosy and measles.
    I. The reference in the Union Budget to new elimination targets for some of major communicable
    II. diseases barely hints at the enormous burden carrying by
    III. millions into India with tuberculosis, kala-azar (leishmaniasis), filariasis, leprosy and measles.
    1. II
    2. I , III
    3. II , III
    4. I , II
    5. none of these
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation :
    The reference in the Union Budget to new elimination targets for some major communicable diseases barely hints at the enormous burden carried by millions in India with tuberculosis, kala-azar (leishmaniasis), filariasis, leprosy and measles.
  5. Obfuscation of facts after an oil spill is counterproductive, since the impact is prolonging; moreover, / it could erode the confidence of the international community in the country’s ability to fulfill its commitments / with the UN system to protect marine life and biodiversity.
    I. Obfuscation of facts after an oil spill is counterproductive, since the impact is prolonged; moreover,
    II. it could erode in the confidence of the international community in the country’s ability to fulfill its commitments
    III. within the UN system to protect marine life and biodiversity.
    1. I
    2. II , III
    3. I , II
    4. I , III
    5. none of these
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation :
    Obfuscation of facts after an oil spill is counterproductive, since the impact is prolonged; moreover, it could erode the confidence of the international community in the country’s ability to fulfill its commitments within the UN system to protect marine life and biodiversity.
  6. India’s campaign on leprosy is in reality a ‘post-elimination’ struggle resulting in complacency, / since it announced at the end of that it had eliminated them as a public health problem, / based on a rate of less than one person in 10,000 having it.
    I. India’s campaign on leprosy is in reality a ‘post-elimination’ struggle resulting from complacency,
    II. since it announced at the end of that it had eliminated it as a public health problem,
    III. based onto a rate of less than one person in 10,000 having it.
    1. III , I
    2. I , II
    3. III
    4. II , I
    5. none of these
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation :
    India’s campaign on leprosy is in reality a ‘post-elimination’ struggle resulting from complacency, since it announced at the end of that it had eliminated it as a public health problem, based on a rate of less than one person in 10,000 having it.
  7. Breaking the banker-borrower nexus is just as critical for safeguarding public money as is acting against corrupt administrators, / but a timely and transparent system is needed to ensure that / bankers don’t turn wary of extending credit at the slightest hint of risk.
    I. Breaking the banker-borrower nexus is just as critical as for safeguarding public money as is acting against corrupt administrators,
    II. but a timely and transparent system is needed to ensured that
    III. bankers don’t turn wary of extending credit at the slighter hint of risk.
    1. III
    2. I , II
    3. II , III
    4. I
    5. none of these
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation :
    Breaking the banker-borrower nexus is just as critical for safeguarding public money as is acting against corrupt administrators, but a timely and transparent system is needed to ensure that bankers don’t turn wary of extending credit at the slightest hint of risk.
  8. While the rise in global average surface temperature by about 1.1º C last year upon the pre-industrial era / was aggravated by the El Nino phenomenon of 2015-16, the trend is a warning / to all countries that they cannot afford to rely on carbon-intensive growth any longer.
    I. While the rise in global average surface temperature by about 1.1º C last year over the pre-industrial era
    II. was aggravated by the El Nino phenomenon of 2015-16, the trend is in a warning
    III. to all countries that they cannot afford to rely upon carbon-intensive growth any longer.
    1. I
    2. II , III
    3. III , I
    4. II
    5. none of these
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation :
    While the rise in global average surface temperature by about 1.1º C last year over the pre-industrial era was aggravated by the El Nino phenomenon of 2015-16, the trend is a warning to all countries that they cannot afford to rely on carbon-intensive growth any longer.
  9. Modern Industrial society in specific is characterized by class conflict between the / bourgeoisie and proletariat. However, the productive forces in capitalism are quickly / ceasing to compatible with this exploitative relationship.
    I. Modern Industrial society in specific is characterized by class conflict among the
    II. bourgeoisie and proletariat. However, the productive forces of capitalism are quickly
    III. ceasing to be compatible with this exploitative relationship.
    1. I , III
    2. II
    3. II , III
    4. I
    5. none of these
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation :
    Modern Industrial society in specific is characterized by class conflict between the bourgeoisie and proletariat. However, the productive forces of capitalism are quickly ceasing to be compatible with this exploitative relationship.
  10. The IS’s puritanical , one-size-fits-all brand of Islam hasn’t found much resonance / in India. Given the syncretic nature of Indian Islam, it is extremely difficult for groups such as the / IS to become popular among Muslims, as it does in parts of Iraq and Syria.
    I. The IS’s puritanical , one-size-fits-all brand of Islam hasn’t find much resonance
    II. in India. Given the syncretic nature for Indian Islam, it is extremely difficult for groups such as the
    III. IS to become popular among Muslims, as it did in parts of Iraq and Syria.
    1. II
    2. I , II
    3. II , III
    4. III
    5. none of these
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation :
    The IS’s puritanical , one-size-fits-all brand of Islam hasn’t found much resonance in India. Given the syncretic nature of Indian Islam, it is extremely difficult for groups such as the IS to become popular among Muslims, as it did in parts of Iraq and Syria.
Comments