Cylone Gaja - Pray for Tamilnadu Delta regions to recover

English Questions: Sentence Correction(New Pattern) Set 119

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in sentence correction  which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Find The Correct Statement

Directions (Q.1 -10): Given below is a set of statements viz, (I), (II), (III), (IV) & (V). Read them to answer the question that follow without changing the tone of the paragraph.

I. Truth, Satya, was the central axis of the Gandhian system of thought and practice.
II. For Mohandas Karamchand Gandhi, everything turned on Truth — satyagraha, swaraj, ahimsa, ashram, brahmacharya, yajna, charkha, khadi, and finally, moksha itself.
III. Truth is not merely that which we are expected to speak and follow. It is that which alone is, it is that of which all things are made, it is that which subsists by its own power, which alone is eternal.
IV. Gandhi made great use of the Bible in his prayers, teachings, writings and Ashram liturgies.
V. Even close and loyal associates like Jawaharlal Nehru and Vallabhbhai Patel were often confounded by Gandhi’s actions and decisions; more sceptical and antagonistic peers like M.A. Jinnah and B.R. Ambedkar couldn’t make sense of his motivations at all.

  1. Which among the following sentences can REPLACE Statement (II) IN CONTEXT completely?
    1. He was often accused of being a crypto-Christian.
    2. Veracity was captivating for Mahatma Gandhi in every form.
    3. The result was a virtual political shake of behaviour that shook the people of every religion.
    4. Different values emancipated in Gandhi which made him indifferent.
    5. none of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation :
    Option 2 is suitable .
  2. Which among the following sentences can REPLACE Statement (III) IN CONTEXT completely?
    1. Everything is built on truth and it survives till the end , no matter however the situation is.
    2. The study of comparative religion, talks with scholars, and his own reading of theological works brought him to the conclusion that all religions were true and yet every one of them was imperfect because they were “interpreted with poor intellects, sometimes with poor hearts, and more often misinterpreted.”
    3. Gandhi felt an irresistible attraction to a life of simplicity, manual labour, and austerity.
    4. This was something of an ordeal for his wife, without whose extraordinary patience, endurance, and self-effacement Gandhi could hardly have devoted himself to public causes.
    5. none of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation :
    Option 1 is suitable .
  3. Which among the following sentences can REPLACE Statement (IV) IN CONTEXT completely?
    1. However, he flatly refused to give preference to the Vedas over the Bible.
    2. He is no Sanatani Hindu who is narrow, bigoted and considers evil to be good if it has the sanction of antiquity and is to be found supported in any Sanskrit book.
    3. Gandhi advised European Jews to relocate to Palestine and make it their homeland only with the cooperation and goodwill of native Arabs, and not otherwise.
    4. Bible was used by Gandhi in various activities done by him.
    5. none of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation :
    Option 4 is suitable .
  4. Which among the following sentences can REPLACE Statement (I) IN CONTEXT completely?
    1. The voice of the Mahatma’s interior conscience and the compulsions of nationalist politics pull in opposite directions, and no power on earth is able to steer Gandhi away from his self-charted path towards Truth.
    2. It was this voice that he followed, sometimes to the bafflement of others who could not hear it.
    3. Primary concern for philosophy of Gandhi was genuineness .
    4. This was the voice that made him undertake life-threatening fasts his health wouldn’t permit; withdraw from active politics at the most crucial junctures of India’s anti-colonial struggle.
    5. none of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation :
    Option 3 is suitable .
  5. Which among the following sentences can REPLACE Statement (V) IN CONTEXT completely?
    1. Gandhi strained to hear the “small, still voice” within himself, the voice belonging to one he called “antaryami”, “atma” or “God” — an inner prompt, the self as a guide and a compass – so that he could keep moving ever closer to Truth.
    2. Many freedom fighters were amazed by seeing Gandhi’s judgements and determination.
    3. When Truth is rendered negotiable and dispensable, the balance of justice — in this case, between genders and between political parties — is disastrously upset
    4. On the verge of replacing Truth with perjury as an acceptable value, even in the apex court of the criminal-justice system, shaking the very bedrock of American constitutionalism
    5. none of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation :
    Option 2 is suitable .

I. Indian historians were also polite as though belonging to the Oxbridge club was more critical than compassion for the victims.
II. Between the middle ground of silence and an illiteracy about the event, the narrative split into two. One strand merged into folklore and people’s memory and became a tale told by old men and women to their families.
III. There is a subtle recognition of a new possibility, that while the national movement may have been peaceful, even dialogic, the nation-state as an entity emerged out of the imagination of two genocides: Partition and the Bengal Famine.
IV. The Bengal Famine is a failure of storytelling as it gets sublimated into policy narratives or war-time memories.
V. That very silence, its normalisation where a society accepts violence as part of a logic of strategy has tainted the unconscious of India.

  1. Which among the following sentences can REPLACE Statement (IV) IN CONTEXT completely?
    1. What emerged was a state devoted to science, planning and development and committed to managing huge populations.
    2. Memory recedes to the background and what remains is the politics of dislocation and number.
    3. What emerges is an implicit social contract between the nation-state and science to create new orders of stability.
    4. Bengal Famines were upholding various recaptures in the form of story weaving and warfare.
    5. none of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation :
    Option 4 is suitable
  2. Which among the following sentences can REPLACE Statement (II) IN CONTEXT completely?
    1. There were two divisions which stand in the centre and yet divided where one was traditional and other fables.
    2. The violence of the famine is not erased, it is sublimated into the creation of a new state.
    3. Violence and its large-scale disruptions led to the violence of Partition and also an acknowledgement that such large-scale violence is part of the new modernity.
    4. The Bengal Famine becomes a pretext for planning and the administrative apparatus required to create a welfare state.
    5. none of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation :
    Option 1 is suitable .
  3. Which among the following sentences can REPLACE Statement (III) IN CONTEXT completely?
    1. What one misses is a critique of the famine as it gets domesticated to a benign policy document.
    2. Sadly, the intellectual has become part of the conspiracy of silence, hiding behind the emperor’s new clothes, the emerging policy science, which banalise the logic of violence in everyday life.
    3. New acknowledgements were seen. One hand when things were amicable on the other they were disastrous.
    4. Even commemorations become empty events, punctuation marks which sound hollow. They lack the poetics to challenge and the poignancy of the silence.
    5. none of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation :
    Option 3 is suitable .
  4. Which among the following sentences can REPLACE Statement (V) IN CONTEXT completely?
    1. Today’s silence does not smell of yesterday’s desperation but of consumerist indifference, of a self-centredness immune of the other.
    2. The silence indicated that a society at large accepted brutality and bloodshed.
    3. It is not the silence of compassion, or the conviviality of caring.
    4. There is erasure, indifference, amnesia, forgetfulness, muteness, each calling a different world of experiences.
    5. none of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation :
    Option 2 is suitable .
  5. Which among the following sentences can REPLACE Statement (I) IN CONTEXT completely?
    1. Chronicler of History were considerate as they censured the sufferers.
    2. Silence cannot be replaced by noise, by the bombast of the nation-state, or the cacophony of development.
    3. Each concept, each word must yield its story, so suffering never occurs in silence
    4. By breaking this silence, we could begin to challenge the tyranny of modern India, bring back to citizenship a memory that flows, revive the power of storyteller and the hospitality of listening.
    5. none of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation :
    Option 1 is suitable .
Comments