English Questions : Sentence Correction(Phrase Replacement) Set 115

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in sentence correction  which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Replace the Phrase

Directions (Q.1-10) Which of the following phrases given against each sentence can replace the phrase given in bold in the sentence grammatically and contextually? if none of the phrases can replace the word/phrase given in bold in the sentence , select ‘None’ as your answer.

  1. Empiricists were more interested in epistemology and determining precisely what and how we can know, arguing that experience is the only sure guide to substantial knowledge about the world.
    I. works for
    II. initiates for
    III. lead to
    1. II , III
    2. III
    3. I
    4. II
    5. none
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation :
    Lead to – cause to go
  2. Interference and diffraction really should be treated simultaneously as they are both effects due to the combining of waves by to the principle of superposition.
    I. be abrogated
    II. to be furnished
    III. be conducted
    1. III
    2. II
    3. I , II
    4. I
    5. none
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation :
    Be conducted – organized
  3. The idea of the Indian Ocean as a demilitarised area is not anachronistic. In 2014, National Security Adviser Ajit Doval evoked the idea of the zone of peace in his speech at the Galle Dialogue in Sri Lanka.
    I. induced the
    II. complimented the
    III. excruciated the
    1. II
    2. I ,III
    3. I
    4. III
    5. none
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation :
    Induced – succeed in persuading
  4. The United States is seeking a negotiated end to North Korea’s nuclear weapons program and U.S. officials believe there was some dissension in the military about Kim’s approaches to South Korea and the United States.
    I. few compunctions
    II. some contention
    III. bombastic
    1. III
    2. I , II
    3. I
    4. II
    5. none
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation :
    Some contention – heated disagreement
  5. A judiciary which reflects the composition of the society it serves enjoys a greater degree of legitimacy , as it signals an equality of opportunity for marginalised groups.
    I. it provides
    II. it falls
    III. it accords
    1. II
    2. I
    3. I , III
    4. III
    5. none
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
  6. Historians agree unanimously that the French Revolution was a watershed event that changed Europe irrevocably, following in the footsteps of the American Revolution, which had occurred just a decade earlier.
    I. permit submerging
    II. submit perchance
    III. comply collectively
    1. II
    2. I
    3. II ,III
    4. III
    5. none
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation :
    Comply collectively – act as a group in agreement
  7. Recognising the diminished tempo of globalisation, India’s economic policymakers must address the growth in the home market, which is the demand for goods and services emanating from within the country.
    I. empowering of
    II. emerging from
    III. consenting to
    1. III
    2. I
    3. II
    4. I ,II
    5. none
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation :
    Emerging from – become apparent or prominent
  8. The draft policy as well as many other reports have paid great attention to the fact that data collection is increasingly being done by contractual employees and for-profit organisations.
    I. is progressively
    II. is accidently
    III. is endorsing
    1. I
    2. II
    3. III
    4. I ,II
    5. none
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation :
    Is progressively- forward looking
  9. Where two or more crops are taken normally, it is time to begin preparation for a good rabi crop by assembling the seeds, soil nutrients, and other agronomic inputs needed for timely sowing and good plant population.
    I. by presuming
    II. by congregating
    III. by authorizing
    1. III
    2. II
    3. I
    4. I ,II
    5. none
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation :
    by congregating – bringing together
  10. Private companies often have rules that protect them from being transparent in hiring policies, in affirmative action or even making public the salaries of all their employees.
    I. performing act
    II. anonymous deal
    III. assenting plan
    1. II
    2. I ,III
    3. I
    4. III
    5. none
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation :
    Assenting plan – approval
error: Alert: Content is protected !!