English Questions: Sentence Correction(Phrase Replacement) Set 127

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in sentence correction  which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Replace the phrase

Directions (Q.1-10) Which of the following phrases given against each sentence can replace the phrase given in bold in the sentence grammatically and contextually? if none of the phrases can replace the word/phrase given in bold in the sentence , select ‘None’ as your answer.

  1. The Swedes are not alone in finding their language under pressure from the ubiquitous spread of English.
    I. omnipresent
    II. all-pervasive
    III. percolate
    1. II
    2. I,III
    3. III
    4. I,II
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer –4. I,II
    Explanation :
    Ubiquitous – present, appearing, or found everywhere.
  2. To foster a culture of innovation, faculty must be open to exploring the unknown making the environment conducive for interactions.
    I. encourage
    II. endeavour
    III. promote
    1. III
    2. I,III
    3. II,III
    4. I,II
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer –2. I,III
    Explanation :
    Foster – encourage the development of (something, especially something desirable).
  3. He keeps trying to get his silly matter published but I think he’s flogging a dead horse.
    I. just holding it in leash
    II. just fiddling around here
    III. hogging over it
    1. II,III
    2. III
    3. I,II
    4. II
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer –4. II
    Explanation :
    flogging a dead horse – to waste one’s efforts, waste time unnecessarily without any purpose
  4. His apparent heresy is not that of the smooth talking cleric, but the statistician specialising in the field of criminology.
    I. piousness
    II. hearsay
    III. ramblings
    1. III
    2. I,II
    3. II
    4. II,III
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer –5. None of these
    Explanation :
    Heresy – belief or opinion contrary to orthodox religious (especially Christian) doctrine.
  5. Many of us conform to the outmoded customs laid down by our forebears.
    I. outdated practices
    II. in vogue traditions
    III. obsolescent conventions
    1. I,II
    2. II,III
    3. I,III
    4. I
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3. I,III
    Explanation :
    Outdated customs – old-fashioned and no longer useful or relevant to modern life.
  6. The amateur pianist made one or two false starts before finally playing the piece a bit right at the culmination.
    I. professional
    II. dabbler
    III. partisan
    1. I,II
    2. II
    3. II,III
    4. I,II
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer –2. II
    Explanation :
    Amateur – a person who engages in a pursuit on an unpaid rather than a professional basis/done in an incompetent or inept way.
  7. After 14 years living and working in this country, she thinks it’s time to call it a day.
    I. to concede defeat
    II. to recapitulate
    III. to give up hope
    1. III
    2. I,III
    3. II,III
    4. I,II
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 5. None of these
    Explanation :
    To call it a day – to stop what you are doing because you do not want to do any more or think you have done enough
  8. Despite all the goodies that participants get , I am not going for the competition.
    I. gunning for
    II. competing in
    III. taking part in
    1. II
    2. I,II
    3. II,III
    4. III
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer –3. II,III
    Explanation :
    Go in for – to take part in
  9. We were kept on tenterhooks for hours while the judges chose the winner.
    I. waiting nervously
    II. in suspense
    III. kept in dark
    1. I,II
    2. II,III
    3. I,III
    4. I
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1. I,II
    Explanation :
    On tenterhooks – waiting nervously/anxiously for a result/ in anticipation for something eventful
  10. Vineet pulled a long face when he was taken to task by his teacher for his carelessness.
    I. showed arrogance
    II. looked disappointed
    III. mocked him
    1. I,III
    2. II,III
    3. II
    4. I,III
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3. II
    Explanation :
    Pull a long face – to look sad, disappointed
Comments