English Questions: Sentence Fillers Set – 21 (New Pattern)

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in sentence fillers, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Sentence Filler

In each of the following in questions a short passage is given with one of the lines in the passage missing and represented by a blank. Select the best out of the five answer choices given, to make the passage complete and coherent (coherent means logically complete and sound).

  1. Recently the centre announced an important credit stimulus package for MSMEs (Micro, small, medium, enterprises) which includes sanction of loans worth Rs 1 crore within 59 minutes, interest subvention of 2%. Although it is important to support small industries which account for 30% of India’s GDP …………………………………………………………………Already Ex-RBI governor warned about MUDRA scheme which has been troubled by soaring bad loans and asked the government to take the closer at the risks of small loans, saying the next bad loans crisis could potentially come from setting unrealistic targets or granting loan waivers But one can’t deny the fact such moves are populist which can risk misallocation of productive economic resources. In all, the MSME loan scheme is yet another example of how bad economics can make for good politics.
    1. The truth is bankers, promoters, and circumstances create the bad loan problem. The regulator cannot substitute for the banker’s commercial decisions or micromanage them or even investigate them when they are being made
    2. Clearly, bankers were overconfident and probably did too little due-diligence for some of these loans.
    3. Pumping extra credit into MSME may lead to a temporary boom but it can lead to a painful busy when the stimulus ends some day.
    4. Improving the financing options for MSMEs is a political imperative to the government
    5.The government will also announce measures to provide MSME more market access and bring them under the social security net
    Answer & Explanation
    Answer :3. Pumping extra credit into MSME may lead to a temporary boom but it can lead to a painful busy when the stimulus ends some day.
  2. Yo-Yo is a variation of the Beep test, a running aerobic fitness routine followed in many sports including cricket. Unless one passes it, he or she cannot be selected into the team. But this test has divided experts and sports journalists all over the world, those in against saying fitness isn’t is the only parameter to excel in a sport, skill matters too. Cricket Australia has even replaced Yo-Yo, which it found “unreliable,” with a two-km time-trial. They also argue against Yo-Yo point out that it measures only one aspect of fitness and does not take into account factors such as agility, flexibility and mental toughness, and the specific demands needed by different breeds of cricketers such as batsmen, spinners and fast bowlers………………………………………………………………Forsaking focus on skills for want of fitness could prove disastrous.
    1. Where the contention lies is whether the test should be made mandatory for selection
    2. Despite these reservations, the Yo-Yo test has cropped into the cricketing lexicon and seems to be here to stay
    3. There are a varied number of skills that make for a good cricketer.
    4. the dilemma lies in the overnight importance that has been given to the Yo-Yo test.
    5.Making fitness a key aspect is a great move but to make tests like Yo-Yo mandatory for selection is not an ideal in a sport like cricket which is predominantly skill-based
    Answer & Explanation
    Answer : 5. Making fitness a key aspect is a great move but to make tests like Yo-Yo mandatory for selection is not an ideal in a sport like cricket which is predominantly skill-based.
  3. A paucity of enforcement agencies is a root cause of the hardship being faced due to stubble burning. Last year, the burning led to a severe deterioration in air quality. Despite the backing of the Union Agriculture Ministry, work at the ground level is negligible in Punjab …………………………………………A comprehensive strategy needs to be drawn up to address this emerging problem. Today, it is Punjab and Haryana, tomorrow it could be other parts of India as air currents do not have geographical boundaries. Even in Telangana, in Nirmal district, farmers can be found burning paddy stubble every year. It is clear that there is no awareness.
    1. the government has also disbursed ₹591 crore to these States to sell subsidised farm implements
    2. Most farmers still cite ‘stubble burning’ as the fast, easiest and cost-effective way to clear their fields
    3. vehicular emissions, industrial pollution and smoke from firecrackers around Diwali every year plague the national capital’s air quality every year.
    4. Stubble from the farms can be used in producing biofuels like ethanol.
    5. Smoke from fireworks is likely to aggravate due to intensified stubble burning in neighbouring states.
    Answer & Explanation
    Answer : 2. Most farmers still cite ‘stubble burning’ as the fast, easiest and cost-effective way to clear their fields
  4. The unveiling of the Statue of Unity, billed as the world’s tallest statue, to commemorate Sardar Vallabhbhai Patel, has evoked mixed feelings. Among Prime Minister Narendra Modi’s favourite projects, the statue is as much about himself as it is about Patel, a lifelong critic of wasteful expenditure. Modi has constantly claimed Patel’s legacy, given persistent Congress neglect of non-Gandhi-Nehru leaders in its pantheon.But for many others, it is a vanity project costing nearly Rs ,
    3,000 crore, at a time when farm distress is peaking again……………………………………………………

    1. The larger-than-life statue could be aimed at changing the political narrative with an eye on the general elections.
    2. This memorial to Sardar is going to become a worldwide tourist attraction
    3. this statue is a crucial part of the signaling of the rise of India and the presenting before the world that rise in visual terms.
    4.Today, one can put value on hypocrisy. It is worth Rs. 3000 crores which could have been spent on building institutions after Patel to recognise him.
    5. Along with attracting tourists, it will generate employment through its operation.
    Answer & Explanation
    Answer :4.Today, one can put value on hypocrisy. It is worth Rs. 3000 crores which could have been spent on building institutions after Patel to recognise him.
  5. According to officials working Petroleum and Explosives organisation of India, ‘green crackers’ operate on a technology called Safe Water and Air Sprinklers (SWAS). “When a material absorbs water, it generates heat, which aids the bursting of crackers,” they explain ……………………………………“In a ‘green cracker’, a reactant such as aluminium absorbs the water, generating a lot of heat, which enables the explosion Then the same water also acts as a dust suppressant.”
    1. The SC ban on crackers should have come several months in advance & not just weeks before Diwali.
    2. This judgment has led to traders suffering huge losses & several people getting unemployed. Imagine being out of a job during Diwali.
    3.Whether a cracker is ‘green’ or not is determined by its emission levels.
    4. get their colour from metal salts like that of Barium which leads to respiratory problems after acute exposure.
    5. Green crackers usually come at higher prices than the conventional ones.
    Answer & Explanation
    Answer :3.Whether a cracker is ‘green’ or not is determined by its emission levels.
  6. Sikkim has become India’s first fully organic state by implementing organic practices on around 75,000 hectares of agricultural land.It was 12 years ago in 2003 when the Pawan Chamling-led government decided to make Sikkim an organic farming state through a declaration in the legislative assembly.Later the entry of chemical inputs for farmland was restricted and their sale banned. Farmers therefore had no option but to go organic………………………………………………….because organic cultivation is free of chemical pesticides and chemical fertilisers as it tries to strike a harmonious balance with a complex series of ecosystems.
    1. Organic farmers must have specific knowledge about localized growing systems.
    2. New ideas in permaculture and biodynamics are changing this negative component of organic farming over time
    3. Most industrialized countries offer farm subsidies of some type to encourage people to become farmers
    4. Organic farms and foods must go through a rigorous certification process.
    5.In the long term, organic farming leads in subsistence of agriculture, biodiversity conservation and environmental protection.
    Answer & Explanation
    Answer :5.In the long term, organic farming leads in subsistence of agriculture, biodiversity conservation and environmental protection.
  7. The S-400 Triumf is a modern long-range surface-to-air missile (MLR SAM) system developed by Russia.First used in 2007, the S-400 is an upgrade of the S-300 series of missile systems put in place for the defence of Moscow. The S-400 Trimuf can engage all types of aerial targets such as aircraft, ballistic and cruise missiles, unmanned aerial vehicles (UAV), which are within the range of 400 km, at an altitude of up to 30 km. It can track 100 airborne targets, including super fighters such as the American built F-35, and engage six of them simultaneously………………………………………….India needs to be well-equipped against neighboring threats. Pakistan has over 20 fighter squadrons, with upgraded F-16s, and inducting J-17 from China in large numbers. China has 1,700 fighters, including 800 4-Gen fighters.
    1. No country is facing the kind of grave threat that India is confronted with. Intentions of our adversaries can change overnight. We need to match force level of our adversaries.
    2. Beijing signed a deal with Moscow in 2015 to buy six battalions of the S-400 system,
    3.Russia believes that India does not need to buy an American missile shield
    4.The US recently gave India’s possible purchase of the S-400 special exemption from its sanctions on Russia, averting further complications in India-US ties.
    5. A country that imports the majority of its critical weapons is restricted in its strategic autonomy
    Answer & Explanation
    Answer :1. No country is facing the kind of grave threat that India is confronted with. Intentions of our adversaries can change overnight. We need to match force level of our adversaries.
  8. Calls for data localisation are not new. It has been a mainstay of Indian policymakers’ demands from foreign technology companies. The Justice Srikrishna Committee in its report accompanying the draft Personal Data Protection Bill released on notes that eight of the top 10 most accessed websites in India are owned by U.S. entities…………………………………………………………………………….. This reality has often hindered Indian law enforcement agencies when investigating routine crimes or crimes with a cyber element. Police officials are forced to rely on a long and arduous bilateral process with the U.S. government to obtain electronic evidence from U.S. communication providers.
    1. Personal data can be processed if there is consent, if it is for the functions of the state
    2. Data processors work with data either manually or by automated means.
    3. The Bill calls for a copy of user data to be mandatorily localised in India, believing that it will “boost” law enforcement efforts to access data necessary for investigation and prosecution of crimes.
    4. Careful handling of sensitive data relating to behaviour is needed to protect one’s privacy
    5. Personal data can be transferred out of the country in the case of contracts, with central government approval
    Answer & Explanation
    Answer :3. The Bill calls for a copy of user data to be mandatorily localised in India, believing that it will “boost” law enforcement efforts to access data necessary for investigation and prosecution of crimes.
  9. Renaming of a city is not something new. It has happened so many times in India, and right through the ages, I am not surprised at all. Having said that, it is unfortunate that even 70 years after independence, our mind still remains colonised by the white man and we still view our history as distinctly Hindu or Muslim eras, which it was not. Changing names is a futile exercise because ……………………………………………………………………………………. Unless we start earnestly re-looking at our history, without the biases introduced by our colonial masters, these are bound to happen, whether we like it or not.
    1. a name is a reference to a multitude of associations across various spectrums
    2. renaming cities and states doesn’t change anything, the city remains the same, so does its character and culture.
    3. but, as a lesson from history, instead of just focusing on the names, we should also focus on bettering amenities.
    4.even though the names of the cities had been changed, some of the names of institutions are not changed like Madras University
    5.these are cosmetic changes, and there are a hundred better ways to preserve the culture of a place.
    Answer & Explanation
    Answer : 2. renaming cities and states doesn’t change anything, the city remains the same, so does its character and culture.
  10. Global warming is likely to reach 1.5°C between 2030 and 2052 if it continues to increase at the current rate. Limiting global warming to 1.5ºCelcius would require rapid, far-reaching and unprecedented changes in all aspects of society…………………………………………………………………… Emissions of other greenhouse gases, such as methane, also will have to drop. Switching away rapidly from fossil fuels like coal, oil and gas to do this could be three to four times more expensive than the less ambitious goal, but it would clean the air of other pollutants. And that would have the side benefit of avoiding more than 100 million premature deaths through this century, the report said.
    1. The world has already warmed 1°C since pre-industrial times, so the talk is really about the difference of another half-degree celcius from now.
    2. It is up to governments to decide whether those unprecedented changes are acted upon.
    3. Change in energy systems, land use, city and industrial design, transportation and building is therefore required on a very large scale.
    4. Coral and other ecosystems are also at risk of disappearing due to climate change.
    5.Climate-related risks to health, livelihoods, food security, water supply, human security and economic growth are projected to increase with global warming.
    Answer & Explanation
    Answer : 3. Change in energy systems, land use, city and industrial design, transportation and building is therefore required on a very large scale.