English Questions: Sentence Fillers Set – 25 (New Pattern)

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in sentence fillers, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Directions- (Q.1-10) In the mentioned questions , a paragraph is given. Fill the blank with the correct sentence from the options.

  1. One peculiar thing about modern cities, is the scant regard for keeping the city clean and tidy. The indifferent attitude and deliberate neglect by the civic authorities have left cities with dumps of solid and other wastes choking and overflowing sewage and drains, resulted into muds, water storage and dirt everywhere, giving rise to epidemics like malaria, typhoid, dengue every alternate year. Various reasons and factors are responsible for the sordid state of cities. ___________________________.
    1. Any positive developmental action to replace illegal encroachments become political issues and are vehemently opposed by groups.
    2. The city epitomize areas where the inhabitants are bound to face the scourges of air pollution, contaminated resources, choked sanitary and intolerable governance.
    3. Unplanned growth of colonies, ill management of resources, sidelining the issues such as pollution, education, cleanliness etc are to a great extent responsible for making cities a nightmare.
    4. The complex socio-economic growth of cities has given rise to pathetic running of societies.
    5. Yet another problem in cities, particularly the metros is the proliferation of slum localities.
    Answer & Explanation
    Answer :3. Unplanned growth of colonies, ill management of resources, sidelining the issues such as pollution, education, cleanliness etc are to a great extent responsible for making cities a nightmare.
    Explanation:
    Option 3 is suitable
  2. In the slightly less than a hundred years from 1898 to 1994, the U.S. government has intervened successfully to change governments in Latin America a total of at least 41 times. That amounts to once every 28 months for an entire century. Direct intervention occurred in 17 of the 41 cases. _________________________________________. In another 24 cases, the U.S. government played an indirect role. That is, local actors played the principal roles, but either would not have acted or would not have succeeded without encouragement from the U.S. government.
    1. It is no doubt still there, though the frequency with which the U.S. president has used this option has fallen rapidly since the end of the Cold War.
    2. Overthrowing governments in Latin America has never been exactly routine for the United States.
    3. While direct interventions are easily identified and copiously documented, identifying indirect interventions requires an exercise in historical judgment.
    4. These incidents involved the use of U.S. military forces, intelligence agents or local citizens employed by U.S. government agencies.
    5. A less obvious case is that of the Chilean military coup against the government of President Salvador Allende on September 11, 1973.
    Answer & Explanation
    Answer : 4. These incidents involved the use of U.S. military forces, intelligence agents or local citizens employed by U.S. government agencies.
    Explanation:
    Option 4 is suitable
  3. In its most pessimistic, dehumanized form, the Fourth Industrial Revolution may indeed have the potential to “robotize” humanity and thus to deprive us of our heart and soul. But as a complement to the best parts of human nature—creativity, empathy, stewardship—it can also lift humanity into a new collective and moral consciousness based on a shared sense of destiny. It is incumbent on us all to make sure the latter prevails. _____________________________________.
    1. Transportation and communication costs will drop, logistics and global supply chains will become more effective.
    2. We should thus grasp the opportunity and power we have to shape the Fourth Industrial Revolution and direct it toward a future that reflects our common objectives and values.
    3. It will affect our identity and all the issues associated with it: our sense of privacy, our notions of ownership.
    4. Simultaneously, governments will gain new technological powers to increase their control over populations.
    5. In the future, technological innovation will also lead to a supply-side miracle, with long-term gains in efficiency and productivity.
    Answer & Explanation
    Answer :2. We should thus grasp the opportunity and power we have to shape the Fourth Industrial Revolution and direct it toward a future that reflects our common objectives and values.
    Explanation:
    Option 2 suitable
  4. India’s economic growth is expected to continue in the coming decades, bringing with it increased per capita GDP and improved standards of living. India’s population is also projected to reach 1.6 billion by as early as 2036. ________________________________________________. The need for more food production will bring its own impact on greenhouse gas (GHG) emissions and may thus create additional complications for India’s climate goals.
    1. If India wants to increase its food production without missing its climate targets, then it will need new science and technology solutions.
    2. Agriculture adversely affects freshwater quality and quantity, land use and biodiversity and the greenhouse gas levels.
    3. The higher population and incomes are likely to come with not only increased demand for food but also higher demand for food from animal products, along with generation of more waste.
    4. This may sound like a tall order but it is attainable with early planning and concrete steps.
    5. India has rightly recognised the importance of tackling climate change and reducing carbon emissions for sustaining its economic growth and climate resilience.
    Answer & Explanation
    Answer :3. The higher population and incomes are likely to come with not only increased demand for food but also higher demand for food from animal products, along with generation of more waste.
    Explanation:
    Option 3 is suitable
  5. Child labour is undoubtedly a human rights issue. It is not only exploitative but also endangers children’s physical, cognitive, emotional, social, and moral development. _____________________________________.This is a vicious cycle which apart from ruining the lives of many results in an overall backwardness in the masses.
    1. Human rights generate legal grounds for political activity and expression, because they entail greater moral force than ordinary legal obligations.
    2. Conceptualising child labour as a human rights issue gives the victim with the authority to hold violators liable.
    3. Today, traditionally prescribed interventions against child labour which were welfare based like providing a minimum age for work are being replaced by rights-based approach.
    4. It perpetuates poverty because a child labour, deprived of education or healthy physical development, is likely to become an adult with low earning prospects.
    5. Child labour is a condition from which the children have a right to be free.
    Answer & Explanation
    Answer : 4. It perpetuates poverty because a child labour, deprived of education or healthy physical development, is likely to become an adult with low earning prospects.
    Explanation:
    Option 4 is suitable
  6. The abuse of alcohol and illicit and prescription drugs continues to be a major health problem internationally. t is estimated that alcohol abuse results in 2.5 million deaths per year and that heroin, cocaine and other drugs are responsible for 0.1 to 0.2 million deaths per year. _______________________________ .Existing studies have found a high correlation between adolescent abuse and becoming a problem drug user in adulthood; therefore, it can be inferred that many problem drug users start abusing drugs at an early age.
    1. Because this issue is not peculiar to any one community or culture, we recognize that individual interventions may not be universally effective.
    2. In addition to causing death, substance abuse is also responsible for significant morbidity and the treatment of drug addiction creates a tremendous burden on society.
    3. Many of these youth will lose their lives to drugs and alcohol and a significant number are likely to grow up to become problem drug users.
    4. Community leaders and schools to implement interventions that can decrease adolescent substance abuse rates.
    5. Given the prevalence of alcohol abuse in the adult population, it makes sense that we should focus on preventing alcohol abuse among young people.
    Answer & Explanation
    Answer : 2. In addition to causing death, substance abuse is also responsible for significant morbidity and the treatment of drug addiction creates a tremendous burden on society.
    Explanation:
    Option 2 is suitable
  7. After much debate and speculation following the February Financial Action Task Force (FATF) plenary, the dust has finally settled: Pakistan will be placed on the FATF grey-list in June. It is now worth exploring what this means for Pakistan, particularly its economy, and the potential of this event to cause a shift in the country’s security and strategic calculus. __________________________.They have also argued that the grey-listing could lead to a downgrade in Pakistan’s debt ratings, making it more difficult to tap into the international bond markets.
    1. Pakistan was on the FATF grey-list from 2012 to 2015, a period during which it successfully completed an IMF program and raised over $5 billion from the international bond markets.
    2. Some analysts have argued that the grey-listing will squeeze Pakistan’s economy and make it harder for the country to meet its mounting foreign financing needs, including potential future borrowings from the International Monetary Fund.
    3. The factual evidence, both historic and current, suggests that these assertions are simply incorrect.
    4. During this period Pakistan’s imports and exports remained stable, evidence that the grey-listing did not raise any significant barriers to trade.
    5. The reaction of the bond markets to the FATF’s decision has also been muted.
    Answer & Explanation
    Answer : 2. Some analysts have argued that the grey-listing will squeeze Pakistan’s economy and make it harder for the country to meet its mounting foreign financing needs, including potential future borrowings from the International Monetary Fund.
    Explanation:
    Option 2 is suitable
  8. Ganga has been a cradle of human civilization since time immemorial. Millions depend on this great river for physical and spiritual sustenance. People have immense faith in the powers of healing and regeneration of the Ganga. It is one of the most sacred rivers in the world and is deeply revered by the people of this country. But the pollution level is increasing. ____________________________.
    1. Mission Clean Ganga has a changed and comprehensive approach to champion the challenges posed to Ganga.
    2. Thousands of bodies are cremated on the banks of the river yearly with many being released into the river.
    3. Thousands of bodies are cremated on the banks of the river yearly with many being released into the river.
    4. Approximately 1 billion litres of raw, untreated sewage are dumped in the river on a daily basis.
    5. Major point sources of pollution in river Ganga are discharge of untreated/partially treated sewage from urban-centres discharge from open drains carries sewage, industrial wastewater etc.
    Answer & Explanation
    Answer : 5. Major point sources of pollution in river Ganga are discharge of untreated/partially treated sewage from urban-centres discharge from open drains carries sewage, industrial wastewater etc.
    Explanation:
    Option 5 is suitable
  9. GST is a single tax on the supply of goods and services, right from the manufacturer to the consumer. Credits of input taxes paid at each stage will be available in the subsequent stage of value addition, which makes GST essentially a tax only on value addition at each stage. _____________________________________. This is expected to help broaden the tax base, increase tax compliance, and reduce economic distortions caused by inter-state variations in taxes.
    1. India would become one uniform market with seamless transfer of goods and services.
    2. Under the GST regime, the Centre & States will act on the recommendations of the GST Council.
    3. The final consumer will thus bear only the GST charged by the last dealer in the supply chain, with set-off benefits at all the previous stages.
    4. In our Federal System both Centre and States have power to impose taxes.
    5. With the spirit of cooperative federalism, under GST, both Centre and States have given up taxation powers and as a product following taxes have been eliminated.
    Answer & Explanation
    Answer : 3. The final consumer will thus bear only the GST charged by the last dealer in the supply chain, with set-off benefits at all the previous stages.
    Explanation:
    Option 3 is suitable
  10. In a globalised society media becomes a lethal weapon against the enemy, and the populace as well. Information, as an element of soft power, is a strategic instrument within the context of grand strategy. There should be judicious use of social media. But we will have to mull steps to check its misuse for creating Internal security threat to Nation.__________________________________.
    1. By using Social Media hackers breach the national security and steal important data of defence or other strategic sectors.
    2. Social Media, with all its benefits and the potential for more, is definitely a boon to our world, however misuse or irresponsible usage can have negative effects on an Internal security
    3. Lack of Geographical Boundaries makes social media regulation an arduous task.
    4. Major Complicating Factors to secure the networks that make up the communications ecosystem is sourced externally.
    5. The power of media and the process of public opinion formation in a free society had undergone radical change due to Internet
    Answer & Explanation
    Answer : 2. Social Media, with all its benefits and the potential for more, is definitely a boon to our world, however misuse or irresponsible usage can have negative effects on an Internal security
    Explanation:
    Option 2 is suitable
Comments