English Questions: Sentence Fillers Set – 8

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in sentence fillers, which is BASED ON SBI PO/IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

  1. The big problem___________ clinical research is an over-representation of low-income groups among trial subjects.
    1) inelastic
    2) instrumental
    3) accumulate
    4) stiff
    5) plaguing
    Answer & Explanation
    Answer : 5) 
    Explanation: plaguing – exposed to the possibility of being attacked or harmed, either physically or emotionally.
  2. This results in an___________ to lie about one’s medical history or enrol in multiple trials to maximise one’s income.
    1) inflexible
    2) advantageous
    3) neglect
    4) incentive
    5) gather
    Answer & Explanation
    Answer : 4) 
    Explanation: incentive – a thing that motivates or encourages someone to do something.
  3. Such over-volunteering occurs more___________ in bioequivalence studies, which test the metabolism of generics in healthy subjects.
    1) propitious
    2) convenient
    3) frequently
    4) encourage
    5) taut
    Answer & Explanation
    Answer : 3) 
    Explanation:frequently – regularly or habitually; often.
  4. In this regard, the government will do well to consider the recent advice of the International Monetary Fund to reduce its ownership stake in banks and give greater powers to the RBI to regulate public sector banks ___________.
    1) assured
    2) efficiently
    3) constantly
    4) binding
    5) compulsory
    Answer & Explanation
    Answer : 2) 
    Explanation: efficiently – in a way that achieves maximum productivity with minimum wasted effort or expense.
  5. The U.S. only recently___________ its intention to uphold the international rules-based order in its National Security Strategy document.
    1) destined
    2) asserted
    3) decreed
    4) routinely
    5) recurrently
    Answer & Explanation
    Answer : 2) 
    Explanation: asserted – state a fact or belief confidently and forcefully.
  6. By ordering an investigation by the Central Bureau of Investigation into more than 80 cases of suspected extra-judicial killings in Manipur, the Supreme Court has ___________ the principle of accountability as an essential part of the rule of law.
    1) doomed
    2) fated
    3) assist
    4) reiterated
    5) customarily
    Answer & Explanation
    Answer : 4) 
    Explanation: reiterated – say something again or a number of times, typically for emphasis or clarity.
  7. Another option is to pay volunteers less, taking away the financial incentive to ___________ their participation history.
    1) foreordained
    2) fudge
    3) habitually
    4) encouraging
    5) sophistry
    Answer & Explanation
    Answer : 2) 
    Explanation: fudge – an attempt to fudge an issue.
  8. Sometimes CROs recruit them selectively, ___________ financial need and medical ignorance; at other times people over-volunteer for the money.
    1) imminent
    2) opportune
    3) exploiting
    4) casuistry
    5) impending
    Answer & Explanation
    Answer : 3) 
    Explanation: exploiting – make full use of and derive benefit from (a resource).
  9. Such over-volunteering occurs more___________ in bioequivalence studies, which test the metabolism of generics in healthy subjects.
    1) ineludible
    2) frequently
    3) valuable
    4) equivocation
    5) compromise
    Answer & Explanation
    Answer : 2) 
    Explanation: frequently – regularly or habitually; often.
  10. Another option is to pay volunteers less, taking away the financial incentive to ___________ their participation history.
    1) regularly
    2) often
    3) repeatedly
    4) irresistible
    5) fudge
    Answer & Explanation
    Answer : 5) 
    Explanation: fudge – a soft crumbly or chewy sweet made from