English Questions: Sentence Fillers Set (New Pattern)– 7

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in sentence fillers, which is BASED ON SBI PO/IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

  1. Rating agency ICRA believes the fall in bond prices on expectation of the Central government_________________ its fiscal deficit target has led to banks suffering a loss on paper of over ₹15,500 crore in the quarter that ended in December.
    (A) breaching
    (B) discontinuity
    (C) dither
    (D)reckon

    (1)A & B
    (2)B & C
    (3)A & C
    (4)B & D
    (5)C & D

    Answer & Explanation
    Answer : 1) 
    Explanation: breaching – make a gap in and break through (a wall, barrier, or defence).
  2. The yield on Indian 10-year benchmark government bonds has risen_________________, from about 6.5% at the end of August to 7.56% on January 16.
    (A) perpetual
    (B) careen
    (C) sharply
    (D) steeply

    (1)A & B
    (2)B & C
    (3)A & C
    (4)B & D
    (5)C & D

    Answer & Explanation
    Answer : 5) 
    Explanation: steeply – at a steep angle; sharply.
  3. Bankers have pleaded that the Reserve Bank of India allow them to _________________ the reporting of these losses over several quarters.
    (A)ambiguity
    (B) amount
    (C) stagger
    (D) alternate

    (1)A & B
    (2)B & C
    (3)A & C
    (4)B & D
    (5)C & D

    Answer & Explanation
    Answer : 5) 
    Explanation: stagger – walk or move unsteadily, as if about to fall.
  4. While it is hard to predict the next _________________, it seems the day of reckoning may not be too far as consumer price inflation begins to push central banks to rethink their dovish stance.
    (A) trigger
    (B) decline
    (C) falter
    (D) downturn

    (1)A & B
    (2)B & C
    (3)A & C
    (4)B & D
    (5)C & D

    Answer & Explanation
    Answer : 4) 
    Explanation: downturn – a decline in economic, business, or other activity.
  5. That deposits have grown while credit offtake has not, makes matters worse. But seeking regulatory _________________ is not the solution.
    (A) abstinence
    (B) forbearance
    (C) descent
    (D) lurch

    (1)A & B
    (2)B & C
    (3)A & C
    (4)B & D
    (5)C & D

    Answer & Explanation
    Answer : 1) 
    Explanation: forbearance – patient self-control; restraint and tolerance.
  6. Any kind of accounting _________________ that makes the books look rosy will come at the cost of the accuracy with which banks reflect their financial health.
    (A) artifice
    (B) deterioration
    (C) overlap
    (D) chicanery

    (1)A & B
    (2)B & C
    (3)A & D
    (4)B & D
    (5)C & D

    Answer & Explanation
    Answer : 3) 
    Explanation: chicanery – the use of deception or subterfuge to achieve one’s purpose.
  7. Banks, which are supposed to be good at assessing not just creditors’ credibility but also the broader trends in the economy and the financial markets, cannot _________________ surprise at a rise and fall in bond yields.
    (A) feign
    (B) stammer
    (C) downtick
    (D) imitate

    (1)A & D
    (2)B & C
    (3)A & C
    (4)B & D
    (5)C & D

    Answer & Explanation
    Answer : 1) 
    Explanation: feign – pretend to be affected by (a feeling, state, or injury).
  8. asset allocation and the _________________ of risks.
    (A)playing
    (B) hedging
    (C) teeter
    (D) plunge

    (1)A & B
    (2)B & C
    (3)A & C
    (4)B & D
    (5)C & D

    Answer & Explanation
    Answer : 1) 
    Explanation: hedging – the planting or trimming of hedges.
  9. Moreover, irrespective of the accounting standards banks are asked to follow, the markets can easily call this _________________ and bid down their share prices.
    (A) bearish
    (B) retreat
    (C) topple
    (D) bluff

    (1)A & D
    (2)B & C
    (3)A & C
    (4)B & D
    (5)C & D

    Answer & Explanation
    Answer : 1) 
    Explanation: bluff – an attempt to deceive someone into believing that one can or is going to do something.
  10. This is the core message of the Supreme Court order staying the notifications and decisions of four States to _________________ the screening of the film Padmaavat, and directing them to ensure that law and order is maintained during its exhibition.
    (A) endurance
    (B) constrain
    (C) totter
    (D) prohibit

    (1)A & B
    (2)B & C
    (3)A & C
    (4)B & D
    (5)C & D

    Answer & Explanation
    Answer : 4) 
    Explanation: prohibit – formally forbid (something) by law, rule, or other authority.