English Questions: Sentence Fillers(Double) Set – 15

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in sentence fillers, which is BASED ON SBI PO/IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

  1. It is unlikely: other national federations are under the RTI and there is no reason to believe it would be any different for the BCCI. In fact, as a complement to the structural___________, it may ___________ to the game’s interest
    1) disapprove, accessible
    2) counteract, agape
    3) revamp, redound
    4) transient, depthless
    5) continue, elegant
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation:
    revamp – give new and improved form, structure, or appearance to.
    redound – contribute greatly to (a person’s credit or honour).
  2. There is little surprise in the Law Commission of India___________ that the Board of Control for Cricket in India be brought under the ___________ of the Right to Information Act.
    1) maintain, withhold
    2) preserve, neglect
    3) fleeting, shun
    4) recommendation, purview
    5) condemnation, exclusory
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    recommendation – a suggestion or proposal as to the best course of action, especially one put forward by an authoritative body.
    purview – the scope of the influence or concerns of something.
  3. Even though a five-judge Bench of the Supreme Court in 2005 held by a 3-2 majority that the BCCI could not be termed an instrumentality of the ‘State’ under Article 12 of the Constitution, ___________ developments have ensured that the public character of its functioning is widely ___________.
    1) disapproval, exclusionary
    2) remain, discriminative
    3) retain, confined
    4) subsequent, recognised
    5) anteceent, cliquish
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    subsequent – coming after something in time; following.
    recognized – identify (someone or something) from having encountered them before; know again.
  4. In recent years, especially against the ___________ of the betting scandal that hit the Indian Premier League tournament a few years ago, the view that the cricket board is functioning in an ___________ manner and not entirely in the game’s interest has gained ground.
    1) discouragement, clannish
    2) backdrop, opaque
    3) sustain, aristocratic
    4) earlier, circumscribed
    5) passable, yawning
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    backdrop – a painted cloth hung at the back of a theatre stage as part of the scenery.
    opaque – not able to be seen through; not transparent.
  5. The Supreme Court’s ___________ l ed to the constitution of the Justice R.M. Lodha Committee, which recommended ___________ reforms in the board’s structure and the rules governing its administration.
    1) intervention, sweeping
    2) former, absolute
    3) previous, peeled
    4) defense, patulous
    5) beginning, extensive
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation:
    intervention – the action or process of intervening.
    sweeping – extending or performed in a long, continuous curve.
  6. Not surprisingly, the Centre, already under fire for ___________ with high fuel taxes despite the rise in the global prices of crude in recent months, faced fresh flak over this ___________ cut.
    1) ephemeral , expanded
    2) protection, ,aloof
    3) center, revealed
    4) persisting, cursory
    5) flight, exposed
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    persisting – continue in an opinion or course of action in spite of difficulty or opposition.
    cursory – hasty and therefore not thorough or detailed.
  7. For the BJP-led government at the Centre, ___________ for several Assembly elections this year followed by the general election in 2019, the pressure to check pump-level fuel prices is ___________.
    1) forepart, spacious
    2) shrinking, withering
    3) resistance, visual
    4) gearing up, intensifying
    5) retreat, patent
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    gearing up – to prepare for an activity or event: Politicians are alreadygearing up for the next election.
    intensifying – become or make more intense.
  8. It is in this context that Kerala’s decision to slash the sales tax on fuel changes the ___________ of the debate as States have also been raking in easy oil ___________.
    1) limelight, navigable
    2) narrative, revenue
    3) shelter, mannerisms
    4) travel, kinesics
    5) proceed, gestures
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    narrative – a spoken or written account of connected events; a story.
    revenue – income, especially when of an organization and of a substantial nature.
  9. Industry has warned that domestic oil pricing policies are hurting the ___________ recovery, and global rating agencies are already ___________ India’s growth expectations for this calendar year, citing the oil issue.
    1) shield, gesture
    2) spearhead, vacated
    3) continue, susceptible
    4) sustenance, stripped
    5) nascent, slashing
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation:
    nascent – (especially of a process or organization) just coming into existence and beginning to display signs of future potential.
    slashing – vigorously incisive or effective.
  10. The logic: consumers could become vulnerable if exposed to low prices and feel a greater pinch when prices went up. The obvious ___________ of that ___________ that high taxes on fuel need to be cut when prices rise again — has been ignored so far.
    1) dying, airy
    2) corollary, stance
    3) support, extended
    4) surrender, emptied
    5) vanguard, dehiscent
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    corollary – a proposition that follows from (and is often appended to) one already proved.
    stance – the way in which someone stands, especially when deliberately adopted (as in cricket, golf, and other sports); a person’s posture.