English Questions: Sentence Fillers(Double) Set – 16

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in sentence fillers, which is BASED ON SBI PO/IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

  1. Not surprisingly, the Centre, already under fire for___________ with high fuel taxes despite the rise in the global prices of crude in recent months, faced fresh flak over this___________ cut.
    |1) disapprove, accessible
    2) counteract, agape
    3) persisting, cursory
    4) transient, depthless
    5) continue, elegant
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation:
    persisting – continue in an opinion or course of action in spite of difficulty or opposition.
    cursory – hasty and therefore not thorough or detailed.
  2. For the BJP-led government at the Centre, ___________ for several Assembly elections this year followed by the general election in 2019, the pressure to check pump-level fuel prices is ___________.
    1) maintain, withhold
    2) preserve, neglect
    3) fleeting, shun
    4) gearing up, intensifying
    5) condemnation, exclusory
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    gearing up – to prepare yourself, or to prepare something for an activity or event.
    intensifying – become or make more intense.
  3. It is in this context that Kerala’s decision to slash the sales tax on fuel changes the___________ of the debate as States have also been raking in easy oil___________.
    1) disapproval, exclusionary
    2) remain, discriminative
    3) retain, confined
    4) narrative, revenue
    5) anteceent, cliquish
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    narrative – a spoken or written account of connected events; a story.
    revenue – income, especially when of an organization and of a substantial nature.
  4. To make matters worse, they levy value-added tax on the fuel pric___________ of central excise duties, not the base price, leading to double taxation and further price___________.
    1) discouragement, clannish
    2) inclusive, amplification
    3) sustain, aristocratic
    4) earlier, circumscribed
    5) passable, yawning
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
  5. Industry has warned that domestic oil pricing policies are hurting the ___________ recovery, and global rating agencies are already slashing India’s growth___________ for this calendar year, citing the oil issue.
    1) nascent, expectations
    2) former, absolute
    3) previous, peeled
    4) defense, patulous
    5) beginning, extensive
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation:
    nascent – (especially of a process or organization) just coming into existence and beginning to display signs of future potential.
    expectations – (especially of a process or organization) just coming into existence and beginning to display signs of future potential.
  6. To prevent a ___________ of those incidents, the government must stand by and protect the Sikh residents, and not give in to the nativist ___________ of the protestors.
    1) ephemeral , expanded
    2) protection, ,aloof
    3) center, revealed
    4) repeat, arguments
    5) flight, exposed
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    repeat – say again something one has already said.
    arguments – an exchange of diverging or opposite views, typically a heated or angry one.
  7. The obvious ___________of that ___________that high taxes on fuel need to be cut when prices rise again — has been ignored so far.
    1) forepart, spacious
    2) shrinking, withering
    3) resistance, visual
    4) corollary, stance
    5) retreat, patent
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
  8. The spark for the week-long incidents of violence in downtown Shillong was a lie spread through WhatsApp, the ___________ messaging platform that has increasingly become an unfiltered medium for hate and rumour___________.
    1) limelight, navigable
    2) ubiquitous, mongering
    3) shelter, mannerisms
    4) travel, kinesics
    5) proceed, gestures
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    ubiquitous – present, appearing, or found everywhere.
    mongering – to sell or peddle.
  9. That the “settlers” have been in Shillong for more than a century and a half, having been originally brought there by the British colonials to work as manual scavengers, and have since ___________ themselves within Shillong, has not ___________ them from being described as outsiders.
    1) shield, gesture
    2) integrated, insulated
    3) continue, susceptible
    4) sustenance, stripped
    5) nascent, slashing
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    integrated – (of an institution, body, etc.) desegregated, especially racially.
    insulated – protect (something) by interposing material that prevents the loss of heat or the intrusion of sound.
  10. Today, there are enough ___________ of ___________ action for the tribal people — 80% reservation for the Khasi, Jaintia, Garo and other tribes in jobs and professional studies.
    1) dying, airy
    2) provisions, affirmative
    3) support, extended
    4) surrender, emptied
    5) vanguard, dehiscent
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    provisions – the action of providing or supplying something for use.
    affirmative – agreeing with or consenting to a statement or request.