English Questions: Sentence Fillers(Double) Set – 9

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in sentence fillers, which is BASED ON SBI PO/IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

  1. The government submitted that it was in the process of ____________ a law to regulate passive euthanasia, but opposed the concept of advance directive on the ground that it was ____________ to be misused.
    1) introducing, liable
    2) tenderheartedness, equation
    3) condolence, benevolence
    4) humaneness, bitterness
    5) compunction, consideration
    Answer & Explanation
    Answer : 1) 
    Explanation : introducing, liable
    introducing – bring (something, especially a product, measure, or concept) into use or operation for the first time.
    liable – responsible by law; legally answerable.
  2. The court has____________ its inherent power under Article 142 of the Constitution to grant legal status to advance directives, and its directives will hold good until Parliament ____________ legislation on the matter.
    1) clemency, yearning
    2) preparatory, humanity
    3) preexistent, antipathy
    4) invoked, enacts
    5) aforesaid, distaste
    Answer & Explanation
    Answer : 4) 
    Explanation :
    invoked – call on (a deity or spirit) in prayer, as a witness, or for inspiration.
    enacts – make (a bill or other proposal) law.
  3. Passive ____________ essentially involves withdrawal of life support or ____________ of life-preserving medical treatment so that a person with a terminal illness is allowed to die in the natural course.
    1) antecedent, tenacity
    2) repellent, occupied
    3) contender, authority
    4) adversary, survived
    5) euthanasia, discontinuation
    Answer & Explanation
    Answer : 5) 
    Explanation : euthanasia, discontinuation
    Euthanasia – the painless killing of a patient suffering from an incurable and painful disease or in an irreversible coma.
    Discontinuation – is the process of quitting a procedure, such as the course of treatment with a drug or a consumer product line.
  4. The court’s reasoning is unexceptionable when it says burdening a dying patient with life-____________ treatment and equipment merely because medical technology has advanced would be ____________ of her dignity.
    1) prolonging, destructive
    2) angries, precedence
    3) opponent, precursory
    4) oppugnant, dominance
    5) noisome, clench
    Answer & Explanation
    Answer : 1) 
    Explanation : prolonging, destructive
    prolonging – extend the duration of.
    destructive – causing great and irreparable damage.
  5. A prolific writer, Ashfaq picks up different but equally ____________ narrative threads to weave a story that goes well beyond the ____________ nostalgia.
    1) sleazy, clouting
    2) remaining, clutch
    3) objectionable, forerunning
    4) fascinating, mourning
    5) subsisting, preventing
    Answer & Explanation
    Answer : 4) 
    Explanation : fascinating, mourning
    fascinating – extremely interesting.
    mourning – the expression of sorrow for someone’s death.
  6. The ____________ a sort of transgressional fiction leaps backwards and forward in time and throws light on the powerlessness that people feel in a ____________ world.
    1) contemporary, resented
    2) existent, domination
    3) instant, precursive
    4) aforementioned, repented
    5) narrative, fragmented
    Answer & Explanation
    Answer : 5) 
    Explanation : narrative, fragmented
    narrative – a spoken or written account of connected events; a story.
    fragmented – break or cause to break into fragments.
  7. On her father’s complaint that she had been indoctrinated and ____________ into embracing Islam, and his fear that she was a victim of a movement to convert Hindu women and send them to overseas battle zones, the high court ordered her ____________ n her parents’ home.
    1) foregoing, envy
    2) creepy, prefatory
    3) brainwashed , confinement
    4) abhorrent, abominable
    5) obnoxious, heretofore
    Answer & Explanation
    Answer : 3) 
    Explanation : brainwashed , confinement
    brainwashed – pressurize (someone) into adopting radically different beliefs by using systematic and often forcible means.
    confinement – the action of confining or state of being confined.
  8. Her realisation that she was a woman in a man’s body came around the same time she ____________ her ____________ and passion for art and fashion.
    1) odious, erstwhile
    2) pugnacious, tenure
    3) revolting, abhorrence
    4) discovered, affinity
    5) gross, animosity
    Answer & Explanation
    Answer : 4) 
    Explanation : discovered, affinity
    discovered – find unexpectedly or during a search.
    affinity – a natural liking for and understanding of someone or something.
  9. Depending on the amount of ____________ acetic acid, the shape and size of the gold-based nanoparticles will vary resulting in ____________ in colour of the solution.
    1) acrimony, alienation
    2) retrieved, difference
    3) contempt, detestation
    4) forbidding, aversion
    5) sickening, sympathy
    Answer & Explanation
    Answer : 2) 
    Explanation : retrieved, difference
    retrieved – get or bring (something) back from somewhere.
    difference – a point or way in which people or things are dissimilar.
  10. The stringent conditions____________ by the court regarding advance directives are intended to serve as a set of robust safeguards and allay any ____________ about misuse.
    1) nauseating, animus
    2) hideous, mercy
    3) loathsome, tenderness
    4) commiseration, lenity
    5) imposed, apprehensions
    Answer & Explanation
    Answer : 5) 
    Explanation : imposed, apprehensions
    imposed – force (an unwelcome decision or ruling) on someone.
    apprehensions – anxiety or fear that something bad or unpleasant will happen.
Comments