English Questions: Sentence Rearrangement -2

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Sentence Rearrangement , which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Directions (Q.1-10)In each of the following Questions, a sentence has been split into five parts denoted by (1),(A),(B),(C) and (D). Rearrange the parts (A),(B),(C) and (D) to make the sentence both meaningfully and grammatically correct . Of the combination of the parts (A),(B),(C) and (D) given against the sentence select the combination which makes the sentence both meaningful and grammatically correct as your answer. If the given sentence is correct as it is , select “No arrangement required “ as your answer. Ignore the errors of punctuation, if any.

Rearrange the sentence

Directions (Q.1-10)In each of the following Questions, a sentence has been split into five parts denoted by (1),(A),(B),(C) and (D). Rearrange the parts (A),(B),(C) and (D) to make the sentence both meaningfully and grammatically correct . Of the combination of the parts (A),(B),(C) and (D) given against the sentence select the combination which makes the sentence both meaningful and grammatically correct as your answer. If the given sentence is correct as it is , select “No arrangement required “ as your answer. Ignore the errors of punctuation, if any.

  1. There needs (1) / that deter productivity enhancements (A) / and excessive government interventions (B) / to be a holistic reboot of the agriculture sector,(C) / the restrictive trading policies (D) /
    1) ADBC
    2) CDBA
    3) DCAB
    4) BACD
    5) no arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 2) CDBA
  2. Britain notably escaped any outbreak of violence, (1) / but it by no means escaped change: (A) / the battle between the formerly dominant landed aristocracy (B) / and the newly ascendant manufacturers led to the passage of the Reform Bill of 1832, (C) / which partially remedied the Rotten Boroughs and gave the manufactures an increased amount of Parliamentary representation (D) /
    1) ADBC
    2) CDAB
    3) BDAC
    4) DCBA
    5) no arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 5) no arrangement required
  3. Besides ending manual scavenging, (1) / the manual cleaning of septic tanks, (A) / which is killing so many workers each year, (B) / is stopped and that funds for rehabilitation reach them (C) / the Swachh Bharat Mission must ensure that (D) /
    1) ABDC
    2) CBDA
    3) DABC
    4) BCAD
    5) no arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 3) DABC
  4. Though John Tyndall’s early work on magnetism, (1) / his later researches have more diverse stimuli (A) / glacier motion and heat seems to have been driven solely by scientific curiosity (B) / in structural and molecular terms, (C) / and the desire to understand the observed phenomena (D) /
    1) BDCA
    2) ADCB
    3) CBDA
    4) DBAC
    5) no arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 1) BDCA
  5. Too often, (1) / contestations in the political realm make it imperative for the opposition (A) / some sort of a threat to the ruling dispensation (B) / to field a candidate in the interest of demonstrating its unity in the hope that (C) / its combined strength will pose (D) /
    1) BCAD
    2) CBAD
    3) DABC
    4) ACDB
    5) no arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 4) ACDB
  6. There is (1) / an even poorer understanding of the challenges that India today faces, (A) / abetment of a toxic productivity whereby our universities churn out youth (B) / for which they alone can provide the solutions (C) / with a poor grasp of the subject matter that they are expected to know and (D) /
    1) BDAC
    2) DACB
    3) CBAD
    4) ACBD
    5) no arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 1) BDAC
  7. Most of these tales (1) / and the difficulty of navigating the contradictory pulls (A) / beauty-embodied in the texts by a woman of unparalleled physical beauty (B) / of the spiritual and worldly domains (C) / feature a hero-king’s quest for union with supreme truth and transcendent (D) /
    1) ADCB
    2) CBAD
    3) DBAC
    4) BCDA
    5) no arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 3) DBAC
  8. If a (1) / , political movement is successful in tapping deep (A) / structures of sentiment in a society, (B) / these sentiments must already be there, (C) / lurking under the skin of a shallow modernity expected to usher in a secular age (D) /
    1) ADCB
    2) CDAB
    3) BCAD
    4) DABC
    5) no arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 5) no arrangement required
  9. Ptolemy had (1) / but this system of interlocking orbits grew ever more complex as astronomers (A)/ strained to make more modern observations fit a mistaken theory, (B) / worked out a geocentric system of brilliant geometric precision (C) / and in the 16th century, the theory began to fall under attack (D) /
    1) DACB
    2) ACBD
    3) BCDA
    4) CABD
    5) no arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 4) CABD
  10. The Partition, (1) / is one of the most debated issues among historians (A) / more on both sides of the border, (B) / and to the death of an estimated one million people or (C) / which led to one of the biggest mass migrations in world history, (D) /
    1) CABD
    2) DCBA
    3) ADCB
    4) BACD
    5. no arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 2) DCBA