English Questions: Sentence Rearrangement -4

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Sentence Rearrangement , which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Rearrange the sentence

Directions (Q.1-10)In each of the following Questions, a sentence has been split into five parts denoted by (1),(A),(B),(C) and (D). Rearrange the parts (A),(B),(C) and (D) to make the sentence both meaningfully and grammatically correct . Of the combination of the parts (A),(B),(C) and (D) given against the sentence select the combination which makes the sentence both meaningful and grammatically correct as your answer. If the given sentence is correct as it is , select “No arrangement required “ as your answer. Ignore the errors of punctuation, if any.

  1. It is indeed(1) the circumstances, reasons, causes(A)/, a Herculean task to sum up(B)/ which made the traders the despotic rulers(C)/ godly favours and other facts(D)
    1. BACD
    2. CADB
    3. CDAB
    4. BADC
    5. No arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 4. BADC
  2. Education for a girl child(1) the society and for the country as a whole(A)/ and capable to do something good for(B)/ means making the next generation(C)/ well educated,full of virtues(D)
    1. BACD
    2. CDBA
    3. CBAD
    4. DACB
    5. No arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 2. CDBA
  3. Abraham Lincoln(1) but never got frustrated (A)/ and became the president of America(B)/ failed many times in his life,(C)/ and fought with more determination(D)
    1. CBAD
    2. BADC
    3. CADB
    4. CDAB
    5. No arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 3. CADB
  4. The flash of(1) and given full thoughts(A)/ who have worked hard(B)/ to the problem(C)/ new idea strikes to those(D)
    1. CBAD
    2. DBCA
    3. ACDB
    4. DBAC
    5. No arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 4. DBAC
  5. Those who(1) their accounts are(A)/ no better than the proverbial miser king ‘Midas’(B)/ earn money simply(C)/ to have more money and balance in(D)
    1. CDAB
    2. BACD
    3. CDAB
    4. ACDB
    5. No arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 3. CDAB
  6. A creative idea is an entirely(1) by chance from the subconscious mind’s concentration(A)/ on known ideas related to the problem(B)/ new or different concept which occurs several times(C)/ on which the mind is pondering over(D)
    1. BACD
    2. CADB
    3. BADC
    4. CABD
    5. No arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 4. CABD
  7. The inventions and discoveries(1) of present day may look simple(A)/ every invention and discovery(B)/ to a common man as he can’t judge(C)/ the use of knowledge and hardwork behind(D)
    1. ACBD
    2. ACDB
    3. CDAB
    4. CDBA
    5. No arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 2. ACDB
  8. If we venture(1) to achieve any goal, we must acquire(A)/ to establish any business or wish(B)/ our limitations and weaknesses(C)/ full knowledge of all the things including(D)
    1. ADBC
    2. BACD
    3. DACB
    4. BADC
    5. No arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 4. BADC
  9. Peace means(1) it unless we are(A)/ well equipped for war(B)/ but how can we preserve(C)/ freedom from war,(D)
    1. DCBA
    2. BCAD
    3. DCAB
    4. BCDA
    5. No arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 3. DCAB
  10. Lot many structural reforms(1) of the judiciary so that the importance(A)/ are required to improve the working standard(B)/ of the people is not shattered further(C)/ of this vital organ is not vitiated and the confidence(D)
    1. DCBA
    2. BADC
    3. ADBC
    4. BCDA
    5. No arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 2. BADC