English Questions: Sentence Rearrangement -5

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Sentence Rearrangement , which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Rearrange the sentence

Directions (Q.1-10)In each of the following Questions, a sentence has been split into five parts denoted by (1),(A),(B),(C) and (D). Rearrange the parts (A),(B),(C) and (D) to make the sentence both meaningfully and grammatically correct . Of the combination of the parts (A),(B),(C) and (D) given against the sentence select the combination which makes the sentence both meaningful and grammatically correct as your answer. If the given sentence is correct as it is , select “No arrangement required “ as your answer. Ignore the errors of punctuation, if any.

  1. Rooted in the(1) his approach to the problems and was a kind of bridge(A)/ between the past of India and her present(B)/ past and full of pride in India’s heritage,(C)/ Vivekananda yet was modern in(D)
    1. DABC
    2. BDAC
    3. CDAB
    4. DACB
    5. No arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 3. CDAB
  2. Besides being unique,(1) of small and marginal farmers(A)/ farmers Rs 6000 per year is also(B)/ the scheme to give(C)/ sustainable and will increase the confidence(D)
    1. CBAD
    2. ADAC
    3. CBDA
    4. BDCA
    5. No arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 3. CBDA
  3. One of the essential qualities(1) in most of our political parties, the assumed and presumed next lines(A)/ that our political leaders should have(B)/ of leadership are family members of leaders(C)/ is the ability of succession planning because(D)
    1. CBAD
    2. BDAC
    3. ADBC
    4. BDCA
    5. No arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 2. BDAC
  4. Indian economy(1) opens a set of opportunities which again(A)/ is a maze of challenges and opportunities(B)/ gives rise to another challenge(C)/where the answer to a challenge(D)
    1. DBAC
    2. BDCA
    3. BDAC
    4. DBCA
    5. No arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 3. BDAC
  5. Dissent(1) plays an important role(C)/ in garnering different opinions(D) and moulding them(B)/ into policy decisions(A)/
    1. CDAB
    2. DBCA
    3. CBAD
    4. CDBA
    5. No arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 4. CDBA
  6. One of the(1) is its unflinching faith on(A)/ settlement of international disputes (B)/ core elements of India’s foreign policy(C)/ the the political and peaceful(D)/
    1. BACD
    2. BADC
    3. CADB
    4. CABD
    5. No arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 3. CADB
  7. Care of(1) injuries after an accident(D) is of utmost importance,(B)/ as a delay of minutes in delivering care(A)/ can lead to a life-and-death situation(C)/
    1. BACD
    2. DBAC
    3. BADC
    4. CDAB
    5. No arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 2. DBAC
  8. As the sins(1) to their own artistic creations(A)/ of the creator are(B)/ writers craft a public persona superior(C)/ foisted upon their work,(D)
    1. BDAC
    2. ABCD
    3. ABDC
    4. BDCA
    5. No arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 4. BDCA
  9. Though there have(1) there are some ways in(A)/ been impressive gains as far as(B)/ national deworming programme is concerned,(C)/ which it can be improved(D)
    1. ADBC
    2. BADC
    3. BCAD
    4. CDAB
    5. No arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 3. BCAD
  10. The(1) be seen by moonlight,(A)/ eye and half with the fancy(B)/ loveliest of faces are to(C)/ when one sees half with the(D)
    1. CBDA
    2. BADC
    3. BDCA
    4. CADB
    5. No arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 4. CADB