English Questions – Sentence Starter Set 1

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Sentence Starter, which is BASED ON THE IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB exams !!!

Directions (01-10): In the question given below two statements are given which are grammatically correct and meaningful. Connect them by choosing the word given below the statements in the best possible way without changing the intended meaning. Choose the best possible word as your answer accordingly from the options to form a correct, coherent sentence.

  1. Peace does not mean to be in a place where there is no noise, trouble, or hard work. Peace means to be in the midst of all those things and still be calm in your heart.
    A. still be calm….
    B. in the midst of …..
    C. place where there is no noise…..
    1. A
    2. B
    3. B and C
    4. C
    5. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    In the midst of all those things peace means still be calm in your heart and does not mean to be in a place where there is no noise, trouble, or hard work.
  2. Three murals across the city are the latest additions to a growing culture of initiating conversations around art. A majority of the wall paintings are an amalgamation of popular culture and traditional aesthetics.
    A. latest additions to a growing…..
    B. initiating conversations around art…….
    C. an amalgamation of popular culture…..
    1. A and B
    2. A
    3. C
    4. B and C
    5. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    An amalgamation of popular culture and traditional aesthetics in majority of wall paintings , three murals across the city are the latest additions to a growing culture of initiating conversations around art.
  3. In general, international trade allows countries to focus on the industries in which they can be most productive and efficient. In this way, trade often raises the standard of living of both producers and consumers.
    A. raising the standard of living of………
    B. focusing on industries in which…
    C. producing and efficiency….
    1. A
    2. C
    3. A and B
    4. B and C
    5. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    Raising the standard of living of both producers and consumers often by trade , international trade allows countries to focus on the industries in which they can be most productive and efficient .
  4. A natural monopoly is a firm with such extreme economies of scale that once it begins creating a certain level of output. Natural monopolies exist far more frequently than pure monopolies.
    A. Extreme economies….
    B. Creating a certain level……
    C. Existing far more frequently…….
    1. B
    2. C
    3. A and B
    4. A and C
    5. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Existing far more frequently than pure monopolies , natural monopoly is a firm with such extreme economies of scale that once it begins creating a certain level of output
  5. The importance of newspapers cannot be underestimated in a democracy. They act as watch for the people.
    A. watching for the people….
    B. acting as a watch for the….
    C. importance of people…
    1. C
    2. A
    3. B and C
    4. B
    5. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    Acting as a watch for the people , the importance of newspapers cannot be underestimated in a democracy.
  6. Foreign policy throughout this era was generally dominated by the imperial game. By 1914, nearly the entire continent of Africa was dominated by Europeans.
    A. dominated by Europeans nearly the………
    B. imperial game as dominated……
    C. throughout this era……
    1. B
    2. A
    3. C
    4. A and B
    5. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Dominated by Europeans nearly the entire continent of Africa by 1914 , foreign policy throughout this era was generally dominated by the imperial game.
  7. We don’t live in an ideal world. Humans aren’t able to measure exact quantities of substances.
    A. living in an ……
    B. being not able to measure…
    C. exact quantities…..
    1. B
    2. A and B
    3. C
    4. A and C
    5. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    Being not able to measure the exact quantities of substances , we do not live in an idea world.
  8. The energetic youth, the so called future of country are like the juvenile stage of river which is full of flow and exuberance. And gradually slows down as it meets the ocean in its mature stage.
    A. the juvenile stage of river………..
    B. gradually slowing down as meeting…..
    C. the ocean in its mature stage….
    1. C
    2. B
    3. A
    4. B and C
    5. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Gradually slowing down as meeting the ocean in its mature stage , the energetic youth, the so called future of country are like the juvenile stage of river which is full of flow and exuberance.
  9. Money is in transaction so fast that it changes many hands in a single day. With internet, money is transacted in a split second
    A. many hands in a single day…..
    B. changed by hands in a….
    C. transacting in a split…..
    1. B and C
    2. A and B
    3. B
    4. C
    5. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    Transacting in a split second with internet , money is in transaction so fast that it changes many hands in a single day.
  10. Monopoly power comes from a firm’s ability to set prices. This ability is dictated by the shape of the demand curve facing that firm.
    A. dictated by the shape of the …..
    B. demand curve facing the firm…..
    C. ability to set prices……
    1. A and C
    2. B
    3. A
    4. C
    5. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    Dictated by the shape of the demand curve facing that firm , monopoly power comes from a firm’s ability to set prices.