English Questions – Sentence Starter Set 5

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Sentence Starter, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Sentence Starter

Directions (Q.1-10):Choose the option which when used to start a sentence combines both the below sentences in one.

  1. ASEAN is the most successful example of economic cooperation at regional level except the European union. It has ensured peace and stability in the region along with a forum for peaceful resolution of differences.
    A. no matter the successful example
    B. with the exception of European Union
    C. ensuring peace and stability
    1. C
    2. A and C
    3. B
    4. A
    5. None of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    With the exception of European union, ASEAN is the most example of economic cooperation at regional level except the European union which has ensured peace and stability in the region along with a forum for peaceful resolution of differences.
  2. Global consumption of ozone depleting substances has been reduced by some 98 percent since countries started taking action under Montreal Protocol. As a result the ozone layer is showing the first signs of recovery
    A. because countries initiated
    B. nevertheless as a result
    C. since countries began
    1. A
    2. A and C
    3. B and C
    4. C
    5. None of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Because countries started taking actions under the Montreal protocol, global consumption of ozone depleting substances has been reduced by some 98 percent as a result of which the ozone layer is showing the first signs of recovery
    Since countries began taking actions under the Montreal protocol, global consumption of ozone depleting substances has been reduced by some 98 percent as a result of which the ozone layer is showing the first signs of recovery
  3. Finding fault with the government always is not wise. It may be good politics and perhaps necessary to keep government on its toes but to to put all the blame on its shoulders for social failures is not fair.
    A. necessitating social failures
    B. to keep government on its toes
    C. it it were to be good politics
    1. C
    2. B and C
    3. A
    4. B
    5. None of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    To keep government on its toes it is necessary to find faults and it may be good politics as well but it is not wise to put all the blame on its shoulders for social failures.
  4. The ones who have been left behind in the race of modernisation and industrial development are poor. They don’t have any built-in growth, propelling forces and thus require an enormous amount of effort to bring them on par.
    A. without requiring enormous
    B. on par with the modernisation
    C. poor are the people
    1. A
    2. C
    3. B and C
    4. B
    5. None of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Poor are the people who have been left behind in the race of modernisation and industrial development are poor as they don’t have any built-in growth, propelling forces and thus require an enormous amount of effort to bring them on par.
  5. The GST has made India one single unified market which has simplified the taxation regime and facilitated ease of doing business. This is expected to foster entrepreneurial spirit in the country.
    A. when seen in entrepreneurial spirit
    B. had the taxation regime
    C. by simplifying the taxation regime
    1. A and B
    2. C
    3. A
    4. B
    5. None of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    By simplifying the taxation regime, the GST has made India one unified single market and facilitated ease of doing business which is expected to foster entrepreneurial spirit in the country.
  6. The death penalty has been criticised for far too long without an understanding of its nuances. Life can only be seen to be protected if those who take it away are proportionately punished.
    A. while seeing punished
    B. from an understanding of
    C. by criticising nuances
    1. A
    2. C
    3. B and C
    4. B
    5. None of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    None of the above options can be used starters
  7. It is still not clear whether None of the Above, or NOTA plays a decisive part in elections. It has paved the way as an instrument of protest against the government.
    A. as noted in
    B. though there may be arguments
    C. paving elections for
    1. A and C
    2. C
    3. B
    4. A
    5. None of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    Though there may be arguments that the option of None of the Above, or NOTA does or does not play a decisive role in elections but one thing is sure that it has paved the way as an instrument of protest against the government.
  8. It is not necessary that best scientific research is published in most popular mainstream journals. Scientific papers should be judged by their content and not by the journals in which they appear.
    A. while it is imperative to research
    B. necessarily mainstream journals
    C. judging a scientific research
    1. B
    2. A
    3. B and C
    4. C
    5. None of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    Judging scientific papers by their content is necessary because even the best scientific research may not be published in most popular mainstream journals.
  9. Rural distress will intensify if food prices fall. The solution lies meaningful agricultural reforms.
    A. while solution to distress
    B. falling food prices
    C. meaningful reforms in agriculture
    1. B
    2. A
    3. B and C
    4. C
    5. None of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    Falling food prices will intensify rural distress and the solution lies in meaningful agricultural reforms.
    Meaningful reforms in agriculture is the solution because falling food prices will intensify rural distress.
  10. Restoring economic activity and international trade can create a durable peace. If trade becomes important, war seems frivolous.
    A. for the only way in which durable
    B. had it been the trade
    C. looking at the frivolous war
    1. C
    2. A
    3. A and B
    4. B
    5. None of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    For the only way in which a durable peace can be created is by world-wide restoration of economic activity and international trade because when trade becomes important, war seems frivolous