English Questions: Sentence Starter Set 8

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Sentence Starter, which is BASED ON Bank EXAMS!!!

Sentence Starter

Directions (Q.1-10):Choose the option which when used to start a sentence combines both the below sentences in one.

  1. India is in a transitive phase of implementing pollution standard norms. That, makes it imperative for India to look at introducing efficient ways of transportation.
    I. While phasing out
    II. Given that India is
    III. For efficient ways of
    1. I,II
    2. III
    3. II,III
    4. II
    5. None of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 4. II
    Explanation:
    Given that India is in a transitive phase of implementing pollution standard norms, it is imperative for India to look at introducing efficient ways of transportation.
  2. Any change in oil prices has knock-on effects on almost every sector such as food, manufacturing, transport and infrastructure. Such has been the nature of the Indian economy.
    I. The nature of the
    II. Oil pricing has to be
    III. Effects on every sector
    1. I,III
    2. III
    3. I
    4. II,III
    5. None of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 3. I
    Explanation:
    The nature of the Indian economy is such that any change in oil prices has knock-on effects on almost every sector such as food, manufacturing, transport and infrastructure.
  3. You cannot choose to act neutral in a situation of injustice. It’ll imply that you have chosen the side of the oppressor.
    I. If in a situation
    II. If you are acting
    III. The side of the oppressor
    1. I,III
    2. II
    3. I,II
    4. II,III
    5. None of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 3. I,II
    Explanation:
    If you are acting neutral in a situation of injustice, you have chosen the side of the oppressor.
  4. For many youngsters, Right to Education still remains elusive across the country. There are good samaritans striving to ensure that students get education they deserve.
    I. At a time when
    II. In order to ensure
    III. While there’s good
    1. I,III
    2. I,II
    3. III
    4. II,III
    5. None of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 2. I,II
    Explanation:
    At a time when Right to Education still remains elusive to many youngsters,there are good samaritans striving to ensure that students get education they deserve.
  5. The competition is increasing in every sector. Today’s companies are looking for better equipped candidates.
    I. Equipped with
    II. More the companies look
    III. With competition increasing
    1. II
    2. I,III
    3. III
    4. I
    5. None of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 3. III
    Explanation:
    With competition increasing, today’s companies are looking for better equipped candidates.
  6. Mechanical engineering has eased our everyday activities. It has created technologies that are essential for modern life.
    I. Having created
    II. Essentially the
    III. By creating
    1. I,III
    2. II,III
    3. I,II
    4. I
    5. None of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 1. I,III
    Explanation:
    Having created technologies that are essential for modern life, mechanical engineering has eased our everyday activities.
  7. Nothing in life is as certain or rational as we play it out to be. So, prepared to be surprised more often.
    I. We play out to being
    II. It’s surprising
    III. Be prepared to be
    1. I,II
    2. II,III
    3. III
    4. I,III
    5. None of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 3. III
    Explanation:
    Be prepared to be surprised often as nothing in life is as certain or rational as we play it out to be.
  8. Behind every book, a friend is seen peeping, and through the pages of every book, a teacher is found taking his or her class. That is why a man in the company of books can never feel alone.
    I. Having been in the
    II. A man in the company
    III. Through the company of books
    1. III
    2. I,II
    3. I
    4. II
    5. None of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 4. II
    Explanation:
    A man in the company of books can never feel alone, because behind every book, a friend is seen peeping, and through the pages of every book, a teacher is found taking his or her class.
  9. Many leaders when come to power for the first time declare their determination to eradicate corruption. Soon they themselves become corrupt and start amassing huge wealth.
    I. Sooner or later
    II. Eradicating corruption
    III. The moment leaders come to
    1. I,II
    2. III
    3. I
    4. II,III
    5. None of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 2. III
    Explanation:
    The moment leaders come to power for the first time, become corrupt and start amassing huge wealth despite declaring their determination to eradicate corruption.
  10. A high degree of political will and administrative commitment is required to build a cadre of dedicated professionals in the government. It will help in setting up sound public service delivery mechanism.
    I. Dedicating professionals of
    II. Building a cadre of
    III. The requirement in helping
    1. III
    2. II,III
    3. II
    4. I,II
    5. None of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 3. II
    Explanation:
    Building a cadre of dedicated professionals in the government requires a high degree of political will and administrative commitment, which will help in setting up sound public service delivery mechanism.