English Questions: spelling correction – 8

Hello Aspirants !
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are Starting new quizzes based on the some difficult words from Editorials, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Directions – Choose the word wrongly spelt.

  1. This is the age of ‘high voltage’ revolt, basically an expression of represed anger. Much of this arises from an embedded wisdom that the system is being manipulated in favour of the rich, the powerful, and the big multinationals.
    1) expression
    2) represed
    3) embedded
    4) manipulated
    5) all are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    The correct spelling is repressed.
  2. Over the past three decades, there has been a sea change in the attitudes of people connected with education teachers, administrators and planners, students and parents are all looking at education as a sort of comodity that leads on to better earnings and status in society.
    1) attitudes
    2) administrators
    3) comodity
    4) earnings
    5) all are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    The correct spelling is commodity
  3. Thoothukudi is yet another incident in the expanding saga of industry versus the environment. This segment embraces pollution issues, from Sterlite’s copper smelters in Thoothukudi to the tanneris spewing effluents in Kanpur, to the iron mines in Goa today. The mother of all environmental tragedies remains the Bhopal Gas Tragedy of 1984.
    1) embraces
    2) smelters
    3) tragedies
    4) tanneris
    5) all are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    The correct spelling is tanneries.
  4. Dreams form the underlying narrative of the frames. The abstract shapes manifestted in bold reds, neon greens and blacks represent the subconscious thoughts we struggle to put into words. The paintings are presented with soulful quotes, most of which are penned by the artist himself.
    1) manifestted
    2) underlying
    3) penned
    4) soulful
    5) all are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    The correct spelling is manifested
  5. Street photography thrives on candidness, and processing kills it. Moreover, as per the purists , one can’t even crop the image, leave apart adding colours which are not there.
    1) thrives
    2) candidness
    3) processing
    4) adding
    5) all are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    All are correct.
  6. Which of the following five words is wrongly spelt ?
    1) acclaim
    2) quandary
    3) froliccsome
    4) condolence
    5) intermittent
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    The correct spelling is frolicsome.
  7. Which of the following five words is wrongly spelt ?
    1) pertinent
    2) compuntion
    3) assuage
    4) temerarious
    5) mystify
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    The correct spelling is compunction.
  8. Which of the following five words is wrongly spelt ?
    1) prefatery
    2) covenant
    3) proclivity
    4) palpitate
    5) scruple
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    The correct spelling is prefatory
  9. Which of the following five words is wrongly spelt ?
    1) epigram
    2) berate
    3) dilative
    4) clandestine
    5) buccolic
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    The correct spelling is bucolic
  10. Which of the following five words is wrongly spelt ?
    1) tremble
    2) brazen
    3) supplant
    4) delinete
    5) ascend
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    The correct spelling is delineate
Comments