English Questions: spelling correction – 9

Hello Aspirants !
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are Starting new quizzes based on the some difficult words from Editorials, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Directions – Choose the word wrongly spelt.

  1. Sometimes to upend entrenched power structures, a revolution is required. The truth about most was known, spoken in whispers, but not to their face. But now that omerta has been broken by some intripid women, there’s a palpable sense of power and responsibility.
    1. omerta
    2. entrenched
    3. upend
    4. intripid
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer –4)
    Explanation:
    Correct spelling is Intrepid
  2. There must be restraint from stoking social polarisation over any apolitical issue. Whipping up passions in order to reap electoral dividends will only cast a shadow over the credebility of political parties..
    1. restraint
    2. stoking
    3. credebility
    4. whipping
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    Correct spelling is Credibility
  3. Espionage is very much part of statecraft that all modern states engage in, as do India and Pakistan. To claim otherwise would be no less than laughable hypocrisy masqeurading as pious platitudes. Moving forward we must admit and acknowledge that fact.
    1. espionage
    2. pious
    3. masqeurading
    4. platitudes
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    Correct spelling is Masquerading
  4. The indomitable spirit of Mary Kom, the legendary pugillist, deserves accolades. Her exploits in the ring are source of inspiration especially for the women. She has shown the way to win even if all odds are stacked against anyone in the face of adversity.
    1. stacked
    2. pugillist
    3. accolades
    4. indomitable
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Correct spelling is Pugilist
  5. In today’s media world there are many unprincipled showmen masquerading as journalists who resort to an absolutely exasperating faraggo of distortions and broadcast outright lies.
    1. unprincipled
    2. exasperating
    3. distortions
    4. faraggo
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    Correct spelling is Farrago
  6. Which of the following five words is wrongly spelt ?
    1. gratuitous
    2. proponent
    3. miscellaneous
    4. erronioulsly
    5. opaqueness
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    Correct spelling is Erroneously
  7. Which of the following five words is wrongly spelt ?
    1. obscurity
    2. rendevous
    3. rodomontade
    4. pretentiously
    5. succor
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Correct spelling is Rendezvous
  8. Which of the following five words is wrongly spelt ?
    1. connotation
    2. empirical
    3. pejorative
    4. subvert
    5. perpetreted
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    Correct spelling is Perpetrated
  9. Which of the following five words is wrongly spelt ?
    1. accredited
    2. bambozzle
    3. impunity
    4. condemning
    5. unrequited
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Correct spelling is Bamboozle
  10. Which of the following five words is wrongly spelt ?
    1. scourge
    2. bureaucratic
    3. omnicient
    4. purview
    5. subpoena
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    Correct spelling is Omniscient