English Questions – Spotting Error Set 112

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Any procedure that can possibly infringe / on the right to life and personal liberty / had to be right, just, and fair, / and not arbitrary, fanciful and oppressive.
    1) Any procedure that can possibly infringe
    2) on the right to life and personal liberty
    3) had to be right, just, and fair,
    4) and not arbitrary, fanciful and oppressive.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: Replace ‘can’ with ‘could’ because given sentence is from past tense hence, could should be used instead of can.
    Could – used to indicate past possibility.
  2. He pointed on, apart from Tamil Nadu, other / neighbouring southern States have desisted / from levying additional tax on cinema / over and above the Goods and Services Tax.
    1) He pointed on, apart from Tamil Nadu, other
    2) neighbouring southern States have desisted
    3) from levying additional tax on cinema
    4) over and above the Goods and Services Tax.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: It should be ‘pointed out’ instead of ‘pointed on’
    Pointed out means to tell someone about something, often because you think that they do not know it or have forgotten it
  3. India’s relations with Iran are important / and the reformist regime of Hassan / Rouhani is looking on / a wider global engagement.
    1) India’s relations with Iran are important
    2) and the reformist regime of Hassan
    3) Rouhani is looking on
    4) a wider global engagement.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: Giving sentence has ‘phrasal verb’ error.
    Replace ‘looking on’ with ‘looking for’
    Looking for – look for someone/something to hope to get something that you want or need and to search for someone or something.
  4. The Ayatollah’s recent utterance on Kashmir might / be a signal to India that its growing / closeness to Saudi Arabia and the / UAE is being watched closely on Tehran.
    1) The Ayatollah’s recent utterance on Kashmir might
    2) be a signal to India that its growing
    3) closeness to Saudi Arabia and the
    4) UAE is being watched closely on Tehran.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: Replace ‘on’ with ‘in’
    In Tehran will be appropriate preposition.
  5. Iranian criticism of India’s position / on Kashmir has repeatedly spark / protests within the Indian / government against Iranian interference.
    1) Iranian criticism of India’s position
    2) on Kashmir has repeatedly spark
    3) protests within the Indian
    4) government against Iranian interference.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer – 2) 
    Explanation: It should be ‘sparked’ instead of ‘spark’
    Has/have + V3.
  6. However, as regards bilateral relations, / the recent decline in economic ties / should be of greater / concern to the two countries.
    1) However, as regards bilateral relations,
    2) the recent decline in economic ties
    3) should be of greater
    4) concern to the two countries.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation: No error
    Given sentence is correct.
  7. Pending a decision on the contract, India / has decided to decrease the volume / of Iranian crude oil it / will be buying that year.
    1) Pending a decision on the contract, India
    2) has decided to decrease the volume
    3) of Iranian crude oil it
    4) will be buying that year.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: Replace ‘that year’ with ‘this year’
    This and these are used to talk about people and things which are close to the speaker.
    that and those to talk about people and things which are more distant from the speaker. That and those are also used to talk about people and things which are not present.
  8. There have been reports that / Tehran has signed an initial / agreement for the gas / field with Russian giant Gazprom.
    1) There have been reports that
    2) Tehran has signed an initial
    3) agreement for the gas
    4) field with Russian giant Gazprom.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation: No error
    Given sentence is correct.
  9. There are far to many issues, including / the future of Afghanistan, that / require closer coordination / between the two countries.
    1) There are far to many issues, including
    2) the future of Afghanistan, that
    3) require closer coordination
    4) between the two countries.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: Replace ‘to’ with ‘too’
    Choose the word “too” when it can be substituted for the word “also.” For example: “She felt awful too (also)” or “I can see you too (also)”.
    Use “too” to modify or emphasize a word. …
    “He wasn’t too (very) interested in my book.”
  10. Logically, the one right that enables us to possess and / exercise other rights is the right to life / granted by Article 21 of the Fundamental / Right Chapter of the Constitution.
    1) Logically, the one right that enables us to possess and
    2) exercise other rights is the right to life
    3) granted by Article 21 of the Fundamental
    4) Right Chapter of the Constitution.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer – 4) 
    Explanation: It should be ‘rights’ instead of ‘right’
    Fundamental Rights will be appropriate as per given sentence.
Comments
error: Content is protected !!