English Questions – Spotting Error Set 129

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. As an issue privacy and the / question of data and their / use gets two very different / kind of reactions.
    1) As an issue privacy and the
    2) question of data and their
    3) use gets two very different
    4) kind of reactions.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: It should be ‘its’ instead of ‘their’ for data and its use.
  2. It is either seen as not really / being an Indian problem, and / is accepted as an inevitable / consequences of living in a digital world.
    1) It is either seen as not really
    2) being an Indian problem, and
    3) is accepted as an inevitable
    4) consequences of living in a digital world.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: Replace ‘and’ with ‘or’.
    Correct sequence – Either……or
  3. At a more basic human level, / the loss of privacy changes / the way we imagine our life / and reshapes our sense of self.
    1) At a more basic human level,
    2) the loss of privacy changes
    3) the way we imagine our life
    4) and reshapes our sense of self.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation: No error
    Given sentence is correct.
  4. Even the public was private in / that few has access to it; / libraries existed so as / to keep public knowledge public.
    1) Even the public was private in
    2) that few has access to it;
    3) libraries existed so as
    4) to keep public knowledge public.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: Replace ‘has’ with ‘had’ because given sentence is from past tense.
  5. The diary was our little tryst / with ourselve, as we furtively / left signs of our / existence is some concrete form.
    1) The diary was our little tryst
    2) with ourselve, as we furtively
    3) left signs of our
    4) existence is some concrete form.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: Replace ‘ourselve’ with ‘ourselves’
    Ourselves used as the object of a verb or preposition when this is the same as the subject of the clause and the subject is the speaker and one or more other people considered together.
  6. The idea of people as closed vessels, / with a faucet here and some / leaks there was by default / the dominant mental model.
    1) The idea of people as closed vessels,
    2) with a faucet here and some
    3) leaks there was by default
    4) the dominant mental model.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation: No error
    Given sentence is correct.
  7. All along leaving fat, drippy footprints / that can never be erased, and / that can be easily found by / anyone whom wishes to locate these.
    1) All along leaving fat, drippy footprints
    2) that can never be erased, and
    3) that can be easily found by
    4) anyone whom wishes to locate these.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: Replace ‘whom’ with ‘who’, who used to introduce a clause giving further information about a person or people previously mentioned.
  8. The point is for the GST Council / to proactively identify / a hurdles and remove / them at the earliest.
    1) The point is for the GST Council
    2) to proactively identify
    3) a hurdles and remove
    4) them at the earliest.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: It should be ‘the hurdles’ instead of ‘a hurdle’
    here ‘the’ used to point forward to a following qualifying or defining clause or phrase.
  9. A radical overhaul of the indirect / tax regime such as the goods / and services tax were never / going to be without glitches.
    1) A radical overhaul of the indirect
    2) tax regime such as the goods
    3) and services tax were never
    4) going to be without glitches.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: It should be ‘was’ instead of ‘were’
  10. We often tend to give in to the / age-old habit of thinking and / speaking negatively, / without even being aware of it.
    1) We often tend to give in to the
    2) age-old habit of thinking and
    3) speaking negatively,
    4) without even being aware of it.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer – 5) 
    Explanation:No error
    Given sentence is correct.
Comments