English Questions: Spotting Error set – 160

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. The psychologically disturbed black African / narrator of the book, who has moved / to London from Zimbabwe, often makes fun / of other immigrants doing nursing-type jobs.
    1) The psychologically disturbed black African
    2) narrator of the book, who has moved
    3) to London from Zimbabwe, often makes fun
    4) of other immigrants doing nursing-type jobs.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :4)
    Explanation:
    Replace ‘of’ with ‘for’, for – with the object or purpose of and intended to belong to, or be used in connection with: equipment for the army.
  2. The vast chasm of power between doctors and nurses / in India do not exist in many European / countries, where nurses are mostly seen and / treated as colleagues by doctors.
    1) The vast chasm of power between doctors and nurses
    2) in India do not exist in many European
    3) countries, where nurses are mostly seen and
    4) treated as colleagues by doctors.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :2)
    Explanation:
    Replace ‘do’ with ‘does’, India + does ‘will be appropriate Helping Verb.
  3. While there are some differences in salary, / these are nothing like what exists in / India and many other Eastern nations, / including affluent ones in West Asia.
    1) While there are some differences in salary,
    2) these are nothing like what exists in
    3) India and many other Eastern nations,
    4) including affluent ones in West Asia.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :5)
    Explanation:
    Given sentence is correct.
  4. While culture is not the only explanation for the low regard in / which most Indians hold nursing as a profession, / surely there is something deeply admirable about cultures / where such service to other is respected — and not just for the money.
    1) While culture is not the only explanation for the low regard in
    2) which most Indians hold nursing as a profession,
    3) surely there is something deeply admirable about cultures
    4) where such service to other is respected — and not just for the money.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :4)
    Explanation:
    It should be ‘others’ instead of ‘other’.
  5. Essentially anti-caste Buddhist societies / had stressed nursing and taking care / of the infirm, and Ashoka edicts ordered / the building of hospitals along trade routes.
    1) Essentially anti-caste Buddhist societies
    2) had stressed nursing and taking care
    3) of the infirm, and Ashoka edicts ordered
    4) the building of hospitals along trade routes.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :3)
    Explanation:
    it should be ‘Ashoka’s’ instead of ‘Ashoka’, use apostrophe for possessive case.
  6. During the so-called Golden Age of Islam which, despite what the / fanatics claim, was not a narrowly religious age / the early science of medicine, which addressed early / techniques of nursing to, was studied and respected.
    1) During the so-called Golden Age of Islam which, despite what the
    2) fanatics claim, was not a narrowly religious age
    3) the early science of medicine, which addressed early
    4) techniques of nursing to, was studied and respected.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :4)
    Explanation:
    Replace ‘to’ with ‘too’.
    too – in addition; also.
  7. Her argument was that the term ‘fake news’ / allows the debate to be framed as / a textual problem, while / it remains a ethical and social one.
    1) Her argument was that the term ‘fake news’
    2) allows the debate to be framed as
    3) a textual problem, while
    4) it remains a ethical and social one.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :4)
    Explanation:
    Replace ‘a’ with ‘an’.
    Use a before words that start with a consonant sound and an before words that start with a vowel sound. Other letters can also be pronounced either way. Just rememberit is the sound that governs whether you use a or an, not the actual first letter of the word.
  8. In the past few years, there has been an / exponential growth in polarised websites / and social media activism aimed / at ruthless propaganda before elections.
    1) In the past few years, there has been an
    2) exponential growth in polarised websites
    3) and social media activism aimed
    4) at ruthless propaganda before elections.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :5)
    Explanation:
    Given sentence is correct.
  9. When one views them as rigid self-contained systems / in mortal combat and search for total victory, / one exaggerates differences among and disregards / differences within communitarianism and liberalism.
    1) When one views them as rigid self-contained systems
    2) in mortal combat and search for total victory,
    3) one exaggerates differences among and disregards
    4) differences within communitarianism and liberalism.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :3)
    Explanation:
    Replace ‘among’ with ‘between’.
    between – at, into, or across the space separating (two objects or regions).
  10. Like most post-colonial scholars, I have written reams about the / double standards of Western colonial and imperial / power, the cultural hegemony of the West, the / pernicious influence of ‘Orientalist’ myths, and so on.
    1) Like most post-colonial scholars, I have written reams about the
    2) double standards of Western colonial and imperial
    3) power, the cultural hegemony of the West, the
    4) pernicious influence of ‘Orientalist’ myths, and so on.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :3)
    Explanation:
    Replace ‘power’ with ‘powers’.
Comments