English Questions: Spotting Error set – 162

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. When a man life hangs / in the balance, political / point-scoring, especially at / this stage, can be counterproductive.
    1) When a man life hangs
    2) in the balance, political
    3) point-scoring, especially at
    4) this stage, can be counterproductive.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :1)
    Explanation:
    Replace ‘man’ with ‘man’s’.
    Possessive common nouns are common nouns or pronouns that own other nouns. Apostrophes are used to indicate this possession in the following ways:
    If the noun does not end in -s (in most cases this means it is singular), add -‘s.
    Here are two examples:
    The bike’s handlebars were bent in the crash.
    The boy’s sister traveled by bus to meet us.
  2. It should sting the conscience of /governments that they learnt nothing / from the Uphaar cinema hall fire in / New Delhi on 1998 that killed 59 people.
    1) It should sting the conscience of
    2) governments that they learnt nothing
    3) from the Uphaar cinema hall fire in
    4) New Delhi on 1997 that killed 59 people.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :4)
    Explanation:
    Replace ‘on’ with ‘in’.
    In – expressing a period of time during which an event happens or a situation remains the case.
  3. Impartial inquiry is needed to determine / what building and other rules was / violated in Mumbai, and to identify / the officials who allowed them.
    1) Impartial inquiry is needed to determine
    2) what building and other rules was
    3) violated in Mumbai, and to identify
    4) the officials who allowed them.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :2)
    Explanation:
    Replace ‘was’ with ‘were’.
  4. Landmark amendments to the Drugs and Cosmetics / Act in 2013 led to better protection of vulnerable / groups such as illiterate people, but more regulation / is needed to ensure truly ethical research.
    1) Landmark amendments to the Drugs and Cosmetics
    2) Act in 2013 led to better protection of vulnerable
    3) groups such as illiterate people, but more regulation
    4) is needed to ensure truly ethical research.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :5)
    Explanation:
    No error
    Given sentence is correct.
  5. Such over-volunteering occurs / more frequently in bioequivalence / studies, that test the metabolism / of generics in healthy subjects.
    1) Such over-volunteering occurs
    2) more frequently in bioequivalence
    3) studies, that test the metabolism
    4) of generics in healthy subjects.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :3)
    Explanation:
    Replace ‘that’ with ‘which’.
    There is a difference in use. Relative clauses—the sort of clause you use, “which is blue” / “that is blue”, which tells us something more about the noun referred to by which or that—are of two sorts: restrictive and nonrestrictive. A restrictive clause restricts the noun it modifies to what’s defined in the clause.
  6. While such duplicity by a CRO is / likely to be found in, volunteer / deception, which can impact data / as greatly, can slip under the radar.
    1) While such duplicity by a CRO is
    2) likely to be found in, volunteer
    3) deception, which can impact data
    4) as greatly, can slip under the radar.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :2)
    Explanation:
    Explanation: ‘find out’ will be correct phrasal verb instead of ‘find in’.
    find out – to learn by study, observation, or search : discover. 2 a : to catch in an offense (such as a crime)
  7. One potential solution is a national / registry of trial volunteers, which / will alert a CRO when someone signs on / for two studies simultaneously.
    1) One potential solution is a national
    2) registry of trial volunteers, which
    3) will alert a CRO when someone signs on
    4) for two studies simultaneously.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :3)
    Explanation:
    ‘signs up’ will be correct phrasal verb instead of ‘sings on’.
  8. Another option is to pay / volunteers less, taking away the / financial incentive to fudge / their participation history.
    1) Another option is to pay
    2) volunteers less, taking away the
    3) financial incentive to fudge
    4) their participation history.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :5)
    Explanation:
    No error
    Given sentence is correct.
  9. One of the main reason for this volatility is / speculation and the entry into the market / of a large number of people lured by / the prospect of quick and easy profits.
    1) One of the main reason for this volatility is
    2) speculation and the entry into the market
    3) a large number of people lured by
    4) the prospect of quick and easy profits.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :1)
    Explanation:
    Replace ‘reasons’ with ‘reason’.
    One of the + plural noun.
  10. A number of investor, daunted by the / high price of bitcoin, have put their / money into less well-established and often / spurious cryptocurrencies, only to lose it all.
    1) A number of investor, daunted by the
    2) high price of bitcoin, have put their
    3) money into less well-established and often
    4) spurious cryptocurrencies, only to lose it all.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :1)
    Explanation:
    Replace ‘investor’ with ‘investors’.
    A number of + Plural noun.
    The number of + Singular noun.
Comments