English Questions: Spotting Error set – 163

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. It also contains valuable suggestions to revamp the administration / of criminal law, covering the entire gamut of the justice system / for investigation to sentencing, from matters of policy / to the nuances of criminal procedure and the law of evidence.
    1) It also contains valuable suggestions to revamp the administration
    2) of criminal law, covering the entire gamut of the justice system
    3) from investigation to sentencing, for matters of policy
    4) to the nuances of criminal procedure and the law of evidence.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :3)
    Explanation:
    Replace ‘for’ with ‘from’.
    for – intended to help or benefit someone/something and used for saying that someone does something so that someone else does not have to do it.
    from – indicating the point in space at which a journey, motion, or action starts.
  2. The Centre would do well to ignore the recommendations / relating to making confessions to high-ranking / officers admissible, and increasing the / period of police custody from 15 to 30 day.
    1) The Centre would do well to ignore the recommendations
    2) relating to making confessions to high-ranking
    3) officers admissible, and increasing the
    4) period of police custody from 15 to 30 day.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :4)
    Explanation:
    Replace ‘day’ with ‘30 days’.
  3. There is some understandable disquiet / about the state of criminal justice / administration in the country and their / is a crying need for a wide range of reforms.
    1) There is some understandable disquiet
    2) about the state of criminal justice
    3) administration in the country and their
    4) is a crying need for a wide range of reforms.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :3)
    Explanation:
    Replace ‘their’ with ‘there’.
  4. An explanation of the use of them and they in different contexts. Hi there, … They and them are always used in place of plural nouns or noun groups in the third person. However the fundamental difference between the two in grammatical terms, is that they is a subject pronoun, and there is an object pronoun.
    The widespread perception that there is corruption on the one / hand and a deep nexus among crime syndicates / and politicians on the other, has added to the erosion / of public confidence in the justice delivery system.
    1) The widespread perception that there is corruption on the one
    2) hand and a deep nexus among crime syndicates
    3) and politicians on the other, has added to the erosion
    4) of public confidence in the justice delivery system.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :2)
    Explanation:
    Replace ‘among’ with ‘between’. The more accurate difference is this: Between is used when naming distinct, individual items (can be 2, 3, or more) Among is used when the items are part of a group, or are not specifically named (MUST be 3 or more.
  5. In spite all these considerations, any move to make substantive changes/ in the way criminal justice is administered will / have to be done with great circumspection, lest vital constitutional safeguards against / abuse of police and judicial powers are violated in the process.
    1) In spite all these considerations, any move to make substantive changes
    2) the way criminal justice is administered will
    3) have to be done with great circumspection, lest vital constitutional safeguards against
    4) abuse of police and judicial powers are violated in the process.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :1)
    Explanation:
    Replace ‘In spite’ with ‘Despite’.
    The only difference between in spite of and despite is the ‘of’. Despite the pain in his leg he completed the marathon. It seems to me “in spite of” is a slightly more elaborate form, to be used in more fancy, most formal writing. “Despite” is not informal but not quite that elaborate.
  6. In the name of revamping the law, investigation / and trial should not be altered in a way / that undermines the principles on / which the justice system was founded.
    1) In the name of revamping the law, investigation
    2) and trial should not be altered in a way
    3) that undermines the principles on
    4) which the justice system was founded.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :5)
    Explanation:
    No error
    Given sentence is correct.
  7. It is no secret that since the 2008 financial / crisis the global economy have been propped up/ mainly by the unprecedented easy money / policies adopted by global central banks.
    1) It is no secret that since the 2008 financial
    2) crisis the global economy have been propped up
    3) mainly by the unprecedented easy money
    4) policies adopted by global central banks.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :2)
    Explanation:
    Replace ‘Have’ with ‘has’.
    Use has for singular noun and have for plural noun.
  8. The absence of substantial structural reforms / to complement central bank stimulus measures / has been another feature of the / present global economic recovery.
    1) The absence of substantial structural reforms
    2) to complement central bank stimulus measures
    3) has been another feature of the
    4) present global economic recovery.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :5)
    Explanation:
    No error
    Given sentence is correct.
  9. Such a recovery comes with the / inherent risk of being derailed whenever / easy monetary condition / that fuelled it cease to exist.
    1) Such a recovery comes with the
    2) inherent risk of being derailed whenever
    3) easy monetary condition
    4) that fuelled it cease to exist.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :3)
    Explanation:
    Replace ‘condition’ with ‘conditions’.
  10. According to the IMF’s January update of the World / Economic Outlook, the global economy is all / set to clock its best growth rate in seven years / in 2018 following a pick-up since mid-2016.
    1) According to the IMF’s January update of the World
    2) Economic Outlook, the global economy is all
    3) set to clock its best growth rate in seven years
    4) in 2018 following a pick-up since mid-2016.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer :5)
    Explanation:
    No error
    Given sentence is correct.
Comments