English Questions: Spotting Error set – 165

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

Spotting Error

Directions (Q.1-10 ):Read each of the sentences to find out whether there is any grammatical mistake/error in it. The error, if any, will be in TWO PARTS of the sentence. The combination of those parts is the answer. If no part in the sentence has an error, then select ‘No error’ as your answer. (Ignore the errors of punctuation, if any)

  1. Marginal changes at the daily price of fuel will (A) / not make or break consumer confidence or fuel (B) / inflationary expectations, at less because (C/ of oil costs, as it currently does. (D)
    1. BD
    2. CD
    3. AC
    4. AB
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer :3)
    Explanation:
    Replace ‘at’ with ‘in’
    Replace ‘at less’ with ‘at least’
  2. Reports of Army personnel using a young man as a human shield in (A) / Jammu and Kashmir’s Budgam district must not only invite a swift inquiry (B) / and justice, but also compel the Army and the government to issue (C)/ clear statements on the unacceptability of this shocking practice. (D)
    1. AC
    2. CD
    3. BC
    4. AB
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer :5)
    Explanation:
    The sentence is correct
  3. The Supreme Court’s direction for transport authorities to stop registering (A)/ vehicles that does not meet Bharat Stage-IV emission standards from (B) / April 1 sends out the welcome message that short-term (C) / economic considerations cannot supersede public health concerns. (D)
    1. CD
    2. BC
    3. AD
    4. AB
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer :4)
    Explanation:
    Replace ‘for’ with ‘to’
    Replace ‘does’ with ‘do’
  4. The reputation of India’s national air carrier for making consecutive losses (A) / is closely matching, and also linked, to its operational efficiencies. The issue (B)/ of whether the airline has a future has been frequently posed, but the question (C) / have a certain edge after the introduction and growth of private airlines. (D)
    1. BD
    2. AD
    3. BC
    4. CD
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer :1)
    Explanation:
    Replace ‘matching’ with ‘matched’
    Replace ‘have’ with ‘has’
  5. India should aim upon growth that is driven both by improvements in (A) / productivity and modernization of its labour force — especially since better (B) / jobs are crucial to improving the lives of millions who are employed, (C)/ indeed underemployed , in low-pay jobs in the farm sector. (D)
    1. AB
    2. BC
    3. CD
    4. AD
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer :4)
    Explanation:
    Replace ‘upon’ with ‘at’
    Replace ‘pay’ with ‘paying’
  6. Liquidating obsolete inventory does pose a challenge for (A) / manufacturers, but this can be meet through exports, technology upgrades (B) / or reusable of dismantled parts. The imperative is (C) / to shift to a clean fuel pathway. (D)
    1. AD
    2. BC
    3. AB
    4. CD
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer :2)
    Explanation:
    Replace ‘meet’ with ‘met’
    Replace ‘reusable’ with ‘reuse’
  7. Hiking fuel prices at petrol pumps is such a politically fraught (A) / exercise that there is even a hesitation to (B) / decrease prices so as to safeguard against a possible spike (C) / in global petroleum rates in the future. (D)
    1. AD
    2. BC
    3. CD
    4. AB
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer :5)
    Explanation:
    The sentence is correct.
  8. The Prime Minister also spoke of the use of technology and (A) / digitalization by the judicial system, a point that (B) / is of undoubted relevance where one considers (C) / the magnitude of the task of reducing the backlog. (D)
    1. AB
    2. CD
    3. BC
    4. CD
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer :3)
    Explanation:
    Replace ‘by’ with ‘in’
    Replace ‘where’ by ‘when’
  9. A hike in the RBI’s benchfoot interest rates could stem the capital exodus, (A) / but with core inflation picking up and the government keen by a rate cut (B)/ as a growth catalyst, the RBI has an unenviable (C) / dilemma on its hands. (D)
    1. AB
    2. BC
    3. CD
    4. AD
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer :1)
    Explanation:
    Replace ‘benchfoot’ with ‘benchmark’
    Replace ‘by’ with ‘on’
  10. Less than a year after scientists announced the discovery of three planets orbiting the dwarf star, (A) / the team founded four more through intense searches using several ground-based telescopes, (B) / including a 20-day continuous monitoring used the U.S. National Aeronautics (C) / and Space Administration’s Spitzer Space Telescope. (D)
    1. AD
    2. BC
    3. AB
    4. CD
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer :2) 
    Explanation:
    Replace ‘founded’ with ‘find’
    Replace ‘used’ with ‘using’
Comments