English Questions: Spotting Error set – 166

Hello Aspirants !

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

Spotting Error

Directions (Q.1-10): In the question given below some of the part has been highlighted. You have to find the part which is not highlighted and is both grammatically and contextually correct. Ensure that the meaning of the statement remains unchanged.

  1. Sometimes the effort is its own reward, no matter what the result. Neither the TDP, which moved the no-confidence motion, nor the Congress, the principal Opposition party, entertaining the faintest hope of bringing down the Narendra Modi government a year before its term ends.
    1. Sometimes the effort is its own reward
    2. Neither the TDP, which moved the no-confidence motion
    3. nor the Congress, the principal Opposition party
    4. entertaining the faintest hope of bringing down the Narendra Modi government
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer :4)
    Explanation:
    Replace ‘entertaining’ with ‘entertained’
  2. A recent public interest petition filed in the Supreme Court by the National Campaign for People’s Right to Information points out that the Central Information Commission has over 23,500 pending appeals and complaints, and sought the filling up of vacancies in the body
    1. filed in the Supreme Court by the National Campaign
    2. for People’s Right to Information points out that
    3. has over 23,500 pending appeals and complaints
    4. and sought the filling up of vacancies in the body
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer :2)
    Explanation:
    Replace ‘points’ with ‘pointed’
  3. Hamas’s decision for dissolve the Gaza administrative committee and hold talks with Fatah is the strongest signal yet from the Islamist group that it is ready to cooperate in finding common ground with its political rival.
    1. Hamas’s decision for dissolve the Gaza administrative committee
    2. and hold talks with Fatah is the strongest signal
    3. ready to cooperate in finding common
    4. ground with its political rival
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer :1)
    Explanation:
    Replace ‘for’ with ‘to’
  4. The contrast with India-China trade, at $71 billion a year, and Japan-China trade, at $279 billion, is stark, and the decision to finalise four new locations on special Japanese industrial townships may be only one way of addressing the difficulties businessmen face in India.1. The contrast with India-China trade
    2. and Japan-China trade, at $279 billion, is stark , and
    3. the decision to finalise four new locations on special
    4. addressing the difficulties businessmen face in India
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer :3)
    Explanation:
    Replace ‘on’ with ‘for’
  5. For the long centuries of the Middle Ages (500-1350 AD) the canon of scientific knowledge had experienced little change, and the Catholic Church have had preserved acceptance of a system beliefs based on the teachings of the ancient Greeks and Romans which it had incorporated into religious doctrine.
    1. of the Middle Ages (500-1350 AD) the canon of scientific knowledge had
    2. experienced little change, and the Catholic Church have had preserved
    3. based on the teachings of the ancient Greeks
    4. and Romans which it had incorporated into religious doctrine
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer :2)
    Explanation:
    Replace ‘have had’ with ‘had’
  6. If the BJP’s alliance concerns are focussed at Maharashtra, the Congress’s alliance-building will be hard work in most States. Even the TDP does not appear to be on the side of the Congress, its traditional rival that remains a contender for power in Andhra Pradesh despite being considerably weakened after the bifurcation.
    1. concerns are focussed at Maharashtra, the Congress’s alliance-building
    2. work in most States. Even the TDP does not appear to be on the
    3. for power in Andhra Pradesh despite
    4. being considerably weakened after the bifurcation
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer :1)
    Explanation:
    Replace ‘at’ with ‘on’
  7. As a law that empowers the citizen, the Right to Information Act, 2005 quickly stuck root in a country saddled with the colonial legacy of secretive government. The move by the NDA government to amend the far-sighted law aims at eroding the independence of the Information Commissions at the national level and in the States.
    1. As a law that empowers the citizen
    2. quickly stuck root in a country saddled with the
    3. The move by the NDA government to amend the far-sighted
    4. of the Information Commissions at the national level
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer :2)
    Explanation:
    Replace ‘stuck’ with ‘struck’
  8. In the latest move, Hamas, after holding talks with Egyptian officials, has said it would allow the reconciliation government based in Ramallah to run Gaza and hold elections in the territories. Expectedly, Fatah has welcomed the statement.
    1. Hamas, after holding talks with Egyptian officials
    2. has said it would allow the reconciliation
    3. based in Ramallah to run Gaza and hold elections in
    4. has welcomed the statement
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer :5)
    Explanation:
    The sentence is correct.
  9. It is clear that the Modi government has set India-Japan ties on an accelerated geopolitical course that will be a major factor in its dealings with the rest of the world, especially China, at a time where the U.S. is perceived to be retreating from the region.
    1. It is clear that the Modi government has set India-Japan
    2. that will be a major factor in its dealings
    3. especially China, at a time where the U.S. is
    4. perceived to be retreating from the region
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer :3)
    Explanation:
    Replace ‘where’ with ‘when’
  10. The idea that whatever is left of these fragile mountainous forests should be protected from unsustainable exploitation in the interests of present and future generations, while presenting sustainable ways of living to the communities that inhabit these landscapes, is being lost sight of.
    1. The idea that whatever is left of these
    2. be protected from unsustainable exploitation in the interests of
    3. while presenting sustainable ways of living to the communities
    4. that inhabit these landscapes
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer :5)
    Explanation:
    The sentence is correct.
error: Alert: Content is protected !!