English Questions: Spotting Error set – 178

Hello Aspirants !

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON Bank EXAMS  !!!

Find the correction required

DIRECTIONS: In each of the questions, there’s error in any two parts of the sentences. You have to identify the same and if there’s no error according to you, then mark option five as your answer.

  1. Women’s reservation is a long pending electoral(A)/ reform which cried out for attention.(B)/ Political parties talk of it amidst the time of elections,(C)/but once the dust settles own, business as usual becomes the norm.(D)
    1. AD
    2. CD
    3. BC
    4. AB
    5. No error
    Answer & Explanation
    Answer – 3. BC
    Explanation:
    In B, replace ‘cried’ with ‘cries’
    In C, replace ‘amidst’ with ‘during’
  2. Our journey have not been(A)/ easy and is often strongly resisted by men.(B)/ But there is gradual realisation that(C)/ women’s issue are community issues.(D)
    1. AC
    2. CD
    3. BC
    4. AD
    5. No error
    Answer & Explanation
    Answer – 4. AD
    Explanation:
    In A, replace ‘have’ with ‘has’
    In D, replace ‘issue’ with ‘issues’
  3. It is safe to say that today there(A)/ is consensus across all stakeholders that we cannot(B)/ prepare future generations with textbooks(C)/ or any online variations of textbooks alone.(D)
    1. BC
    2. BD
    3. AC
    4. CD
    5. No error
    Answer & Explanation
    Answer – 5. No error
    Explanation:
    The sentence is correct
  4. Social media having become(A)/ so powerful that it is(B)/ even capable of making even(C)/ the wisest look vulnerable.(D)
    1. CD
    2. AB
    3. BD
    4. AC
    5. No error
    Answer & Explanation
    Answer – 4. AC
    Explanation:
    In A replace ‘having’ with ‘has’
    In C, omit ‘even’ before capable
  5. Nowadays nobody goes to a(A)/ bank physically for transact business,(B)/ net banking is always more(C)/ preferable to offline processes.(D)
    1. AC
    2. CD
    3. BC
    4. AD
    5. No error
    Answer & Explanation
    Answer – 3. BC
    Explanation:
    In B, correct preposition “to” transact(verb) business(noun)
    In C, omit ‘more’
  6. With a growing and aspirational populations,(A)/ there is no doubt that(B)/ there will be great pressure(C)/ on forest areas in India.(D)
    1. BD
    2. AB
    3. CD
    4. AC
    5. No error
    Answer & Explanation
    Answer – 5. No error
    Explanation:
    The sentence is correct
  7. Over time, we will see more and more(A)/ companies catering in people’s customised needs,(B)/until which becomes ubiquitous.(C)/ And perhaps even boring.(D)
    1. CD
    2. AC
    3. BC
    4. AD
    5. No error
    Answer & Explanation
    Answer – 3. BC
    Explanation:
    In B, replace ‘in’ with ‘to’
    In C, replace ‘which’ with ‘it’
  8. If a country is a tree then(A)/ education are its roots and(B)/ it is very important to make the(C)/ roots stronger than never before.(D)/
    1. AB
    2. BD
    3. AC
    4. CD
    5. No error
    Answer & Explanation
    Answer – 2. BD
    Explanation:
    In B, replace ‘are’ with ‘is’
    In D, replace never’ with ‘ever’
  9. No matter what the fake news(A)/ media or psychics say,(B)/ the future of books is safe;(C)/ they are not going anywhere.(D)
    1. AD
    2. BC
    3. BD
    4. AB
    5. No error
    Answer & Explanation
    Answer – 5. No error
    Explanation:
    The sentence is correct
  10. We require the will to take action(A)/ and to committing ourselves to be one of the(B)/ key world leader by adopting the best practices(C)/ that are present across the world.(D)
    1. BD
    2. CD
    3. AC
    4. BC
    5. No error
    Answer & Explanation
    Answer – 4. BC
    Explanation:
    In B,replace ‘committing’ with ‘commit’
    In C,replace ‘leader’ with ‘leaders’