English Questions: Spotting Error set – 179

Hello Aspirants !

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON Bank EXAMS  !!!

Find the correction required

DIRECTIONS: In each of the questions, there’s error in any two parts of the sentences. You have to identify the same and if there’s no error according to you, then mark option five as your answer.

  1. With the demands of industry(A)/ and service sectors changing(B)/ at such a rapid pace, students need to(C)/ be sharp and choose a career wisely.(D)
    1. AC
    2. BD
    3. BC
    4. CD
    5. No error
    Answer & Explanation
    Answer – 5. No error
  2. Studies have show that(A)/ buildings, roads and other hard surfaces(B)/ absorb and store heat(C)/ whereas vegetation reflect heat.(D)
    1. AC
    2. BD
    3. AD
    4. BC
    5. No error
    Answer & Explanation
    Answer – 3. AD
    Explanation:
    In A, replace ‘show’ by ‘shown’
    In D, replace ‘reflect’ by ‘reflects’
  3. No institution,(A)/ however high,(B)/ including the judiciary,(C)/ should insulate oneself from improvements.(D)
    1. BC
    2. AD
    3. BD
    4. CD
    5. No error
    Answer & Explanation
    Answer – 3. BD
    Explanation:
    In B, ‘howsoever’ should be used
    In D, replace ‘oneself’ with ‘itself’
  4. Since more than 100 years now,(A)/ scientists and writers of science fiction alike have hoped(B)/ that someday humankind will have a weapon so terrible(C)/ that the fear of its impact will end war for all time.(D)
    1. BD
    2. AC
    3. BC
    4. AD
    5. No error
    Answer & Explanation
    Answer – 4. AD
    Explanation:
    In A, replace ‘since’ by ‘for’
    In D, replace ‘time’ by ‘times’
  5. An urban employment guarantee(A)/ scheme not only improves(B)/ incomes of workers but also(C)/ has multiplier effects on the economy(D)
    1. BC
    2. AD
    3. BD
    4. AC
    5. No error
    Answer & Explanation
    Answer – 5. No error
  6. The salient of space(A)/ in defence are evident from(B)/ the fact that all three countries- U.S., China and Russia(C)/ have set up ‘Space Commands’.(D)
    1. CD
    2. AB
    3. BD
    4. AC
    5. No error
    Answer & Explanation
    Answer – 2. AB
    Explanation:
    In A, replace ‘salient’ by ‘salience’
    In B, replace ‘are’ by ‘is’
  7. In a competitive environment, each project demands a new approach, so you keep discovering new things and that is where learning happens.
    1. AD
    2. CD
    3. AB
    4. AC
    5. No error
    Answer & Explanation
    Answer – 5. No error
  8. Before the internet,(A)/ if young people communicate(B)/ through their speech,(C)/ now they do through their phones.(D)
    1. BC
    2. BD
    3. AB
    4. CD
    5. No error
    Answer & Explanation
    Answer – 2. BD
    Explanation:
    In B, replace ‘communicate’ with ‘communicated’
    In D, now they do ‘so’…
  9. The new minted term(A)/ ‘green crackers’ grabbed headlines,(B)/ but doubts remain(C)/ about its effective and practicality.(D)
    1. AC
    2. BD
    3. AB
    4. AD
    5. No error
    Answer & Explanation
    Answer – 4. AD
    Explanation:
    In A, replace ‘new’ by ‘newly’
    In D, effectiveness or efficacy should be used
  10. Once the joy about India’s technological’s advancements,(A)/ in the realm of missiles, has settled down, perhaps attention can shift to the much bigger challenge of sustain those armaments.
    1. AC
    2. BD
    3. AD
    4. BC
    5. No error
    Answer & Explanation
    Answer – 3. AD
    Explanation:
    In A, no apostrophe in technological
    In D, replace ‘sustain’ with ‘sustaining’