English Questions: Spotting Error(New Pattern) set – 167

Hello Aspirants !

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Spotting Error

Directions (Q.1-10) In each of the questions given below a sentence is given which is then divided into five parts, out of which the last part is correct. There is an error in three parts of the sentence and only one part is correct . You have to choose the correct part as your answer.

  1. It is incongruous that the Centre have failed / to grasp the need for reform in the / regulating of pesticides, when it is / focussed on growth in all /agricultural production and exports.
    1. It is incongruous that the Centre have failed
    2. to grasp the need for reform in the
    3. regulating of pesticides, when it is
    4. focussed on growth in all
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer :2)
    Explanation:
    In 1 Replace ‘have’ with ‘has’
    In 3 Replace ‘regulating’ with ‘regulation’
    In 4 Replace ‘all’ with ‘both’
  2. The derivative instrument allows investors to enter in contracts / to either buy or sell gold sometime in the future on a predetermined / price, thus allowing investors for hedge any / volatility in the price of the metal, / for a price.
    1. The derivative instrument allows investors to enter in contracts
    2. to either buy or sell gold sometime in the future on a predetermined
    3. price, thus allowing investors for hedge any
    4. volatility in the price of the metal
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer :4)
    Explanation:
    In 1 Replace ‘in’ with ‘into’
    In 2 Replace ‘on’ with ‘at’
    In 3 Replace ‘for’ with ‘to’
  3. The Centre’s decision to infuse 2.11 lakh crore of fresh / capital into public sector banks over the next two / years, through a blend of financial / mechanisms , should help revive / the growth momentum.
    1. The Centre’s decision to infuse 2.11 lakh crore of fresh
    2. capital into public sector banks over the next two
    3. years, through a blend of financial
    4. mechanisms , should help revive
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer :5)
    Explanation:
    The sentence is correct.
  4. The theories of logical atomism is a crucial tool in Russell’s / philosophy method. Logical atomism contends that, / through rigorous and exacting analysis, / language like physical matter could be broken down / into smaller constituent parts.
    1. The theories of logical atomism is a crucial tool in Russell’s
    2. philosophy method. Logical atomism contends that,
    3. through rigorous and exacting analysis,
    4. language like physical matter could be broken down
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer :3)
    Explanation:
    In 1 Replace ‘theories’ with ‘theory’
    In 2 Replace ‘philosophy’ with ‘philosophical’
    In 4 Replace ‘could’ with ‘can’
  5. While Amur tiger occurs exclusively in sub-temperate and / snow-covered habitats, the Bengal tigers occupies / diverse tropical habitats ranged from Himalayan / foothills to Central Indian plateau / and the Western Ghats.
    1. While Amur tiger occurs exclusively in sub-temperate and
    2. snow-covered habitats, the Bengal tigers occupies
    3. diverse tropical habitats ranged from Himalayan
    4. foothills to Central Indian plateau
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer :1)
    Explanation:
    In 2 Replace ‘tigers’ with ‘tiger’
    In 3 Replace ‘ranged’ with ‘ranging’
    In 4 Replace ‘Indian’ with ‘India’
  6. The Supreme Court’s direction that with three months there / should be at least two special deposition centres in / every high court’s jurisdiction is a positive step / toward ensuring a conducive and protective / atmosphere for vulnerable witnesses.
    1. The Supreme Court’s direction that with three months there
    2. should be at least two special deposition centres in
    3. every high court’s jurisdiction is a positive step
    4. toward ensuring a conducive and protective
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer :3)
    Explanation:
    In 1 Replace ‘with’ with ‘within’
    In 2 Replace ‘ in’ with ‘under’
    In 4 Replace ‘ toward’ with ‘towards’
  7. The ruling of the European Union’s top court giving member-states / the right in grant or deny asylum has come as welcome news / for populist hardliners hostile to a surge / of refugee desperate to escape the / humanitarian catastrophe in West Asia.
    1. The ruling of the European Union’s top court giving member-states
    2. the right in grant or deny asylum has come as welcome news
    3. for populist hardliners hostile to a surge of
    4. refugee desperate to escape the
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer :1)
    Explanation:
    In 2 Replace ‘in’ with ‘to’
    In 3 Replace ‘a’ with ‘the’
    In 4 Replace ‘refugee’ with ‘refugees’
  8. The instances of Indian fisherman crossing into Sri Lankan / water have always been commonplace , the consequences / for such transgressions in recent years has been / limited to seizure of boats / and prolonged detention.
    1. The instances of Indian fisherman crossing into Sri Lankan
    2. water have always been commonplace , the consequences
    3. for such transgressions in recent years has been
    4. limited to seizure of boats
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer :4)
    Explanation:
    In 1 Replace ‘fisherman’ with ‘fishermen’
    In 2 Replace ‘water’ with waters’
    In 3 Replace ‘ has’ with ‘have’
  9. Forecasting in the year 2050, the UN agency estimates that the percentage of urban residents in India would be 52.8, compared to 34 today, while Delhi would edged past Tokyo as the world’s more / populous city by 2028.
    1. Forecasting in the year 2050, the UN agency estimates
    2. that the percentage of urban residents in India would be 52.8,
    3. compared to 34 today, while Delhi would edged past
    4. Tokyo as the world’s more
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer :2)
    Explanation:
    In 1 Replace ‘in’ with ‘for’
    In 3 Replace ‘edged’ with ‘edge’
    In 4 Replace ‘more’ with ‘most’
  10. Punishing sexual crimes against children requires / system strengthening – improving investigation, / taking the child’s testimony seriously and / supporting him or her, improving / pendency and conviction rates.
    1. Punishing sexual crimes against children requires
    2. system strengthening – improving investigation,
    3. taking the child’s testimony seriously and
    4. supporting him or her, improving
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer :5)
    Explanation:
    The sentence is correct.
error: Alert: Content is protected !!