English Questions: Spotting Error(New Pattern) set – 168

Hello Aspirants !

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Spotting Error

Directions (Q.1-10): Which of the following phrases given below the sentence can replace the words /phrase given in the bold in the sentence grammatically and meaning fully. If the sentence is correct as it is , your answer is option (5) i.e No correction required.

  1. The Partition was an unwanted addition to an already full plate of immense problems. Most of India’s 350 million people then had lived in staggering poverty.
    I. lived in staggering poverty
    II. was living in staggering poverty
    III. have been living in staggering poverty
    1. II , III
    2. I , III
    3. I
    4. II
    5. No correction required
    Answer & Explanation
    Answer :3)
    Explanation:
    Option 3 is grammatically correct.
  2. In a highly integrated and interdependent global economy, regional value chains provides opportunities for India and Pakistan to diversify their exports and imports and intensify their integration into the global economy.
    I. are providing opportunities for
    II. provide opportunities for
    III. do provide opportunities for
    1. II
    2. I , III
    3. II , III
    4. I
    5. No correction required
    Answer & Explanation
    Answer :1)
    Explanation:
    Option 1 is grammatically correct.
  3. It was this civility and dignity that marked Vajpayee’s life and politics, and which seems completely at odds with the prevailing political culture of today. His endearing manner, display of affection and quality of giving earn him respect all around, including from the Opposition.
    I. quality for giving earned him
    II. quality in giving earned it
    III. quality of giving earned him
    1. I
    2. III
    3. I , III
    4. II
    5. No correction required
    Answer & Explanation
    Answer :2)
    Explanation:
    Option 2 is grammatically correct.
  4. Offering the Chinese access to the Indian Ocean through the northeast could also galvanise the local economy of this part of India. But it’s important that India build and control the infrastructure here.
    I. India built and control the infrastructure
    II. India was building and controlling the infrastructure
    III. India had built and controlled the infrastructures
    1. I , II
    2. II , III
    3. II
    4. I , III
    5. No correction required
    Answer & Explanation
    Answer :5)
    Explanation:
    The sentence is correct.
  5. DNA identification technologies have advanced so much that even minor genetic differences, such as those between family members, may be used to distinguish individuals and identify a person from his or her unique DNA.
    I. as such as those among family members
    II. such as those among family members
    III. like as these among family members
    1. III
    2. I
    3. I , II
    4. II
    5. No correction required
    Answer & Explanation
    Answer :4)
    Explanation:
    Option 4 is grammatically correct.
  6. When Parliament enacts a law to give effect to the judicial invalidation of talaq-e-biddat, it must be primarily ensuring protection to Muslim women against its use.
    I. it should primarily ensured protection
    II. it must have primarily ensured protection
    III. it must primarily ensure protection
    1. II
    2. III
    3. I
    4. II , III
    5. No correction required
    Answer & Explanation
    Answer :2)
    Explanation:
    Option 2 is grammatically correct.
  7. By upholding the approach of the Cauvery Water Dispute Tribunal, while slightly modifying its award, the Supreme Court has boosted the prospects of a viable water-sharing arrangement among the riparian States.
    I. Court had boosted the prospects
    II. Court has been boosting the prospects
    III. Court was boosted by the prospects
    1. II , III
    2. I , III
    3. II
    4. I
    5. No correction required
    Answer & Explanation
    Answer :5)
    Explanation:
    The sentence is correct.
  8. The author stresses the importance of personal responsibility by challenging the government officials responsible for capital punishment, as well as the men on death row, in holding themselves accountable for their actions.
    I. to hold themselves accountable for their
    II. by holding themselves accountable for their
    III. to hold themselves in accountability for their
    1. I , III
    2. II , III
    3. I
    4. I , II
    5. No correction required
    Answer & Explanation
    Answer :3)
    Explanation:
    Option 3 is grammatically correct.
  9. Mahatma Gandhi, who studied law in England, was a member of this class–although his distaste for modernity and his love of ancient India sets him apart from most of his allies in the quest for independence.
    I. did set him among from most
    II. had set him apart from most
    III. set him apart from most
    1. I , II
    2. II
    3. I
    4. III
    5. No correction required
    Answer & Explanation
    Answer :4)
    Explanation:
    Option 4 is grammatically correct.
  10. The cell membrane is not only responsible for creating a wall between inside and outside the cell, it must also act as thresholds upon which select molecules can enter and exit the cell when necessary
    I. acting as a threshold by which
    II. act as a threshold through which
    III. acted as a threshold as a result which
    1. I
    2. II
    3. III
    4. I , II
    5. No correction required
    Answer & Explanation
    Answer :2)
    Explanation:
    Option 2 is grammatically correct.
error: Alert: Content is protected !!