English Questions: Spotting Error(New Pattern) set – 169

Hello Aspirants !

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Find the Error

Directions (Q. 1-10): In the questions given below some of the part has been highlighted. You have to find the error part which is not highlighted. Ensure that the meaning of the statement remains unchanged.

  1. There are many areas where work needs to be done for the growth and development of the Muslim community, such as the provision of basic infrastructure facilities in education, health, road and drinking water, employment generation, safety, promotion of the Urdu language, modernisation of madrassa education and the separation in politics from community development.
    1. needs to be done for the growth and development of the Muslim
    2. infrastructure facilities in education, health, road and drinking water, employment generation,
    3. modernisation of madrassa education and
    4. the separation in politics from community development.
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer :4)
    Explanation:
    Replace ‘in’ with ‘of’
  2. The World Health Organisation and its Commission on Social Determinants of Health recommend three principles for action: improved the conditions of daily life; tackling the iniquitous distribution of power, money and resources; and raising public awareness of issues, measuring the problems and evaluating actions.
    1. on Social Determinants of Health recommend three principles
    2. improved the conditions of daily life; tackling the iniquitous distribution of power
    3. money and resources; and raising public awareness of issues
    4. measuring the problems and evaluating actions.
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer :2)
    Explanation:
    Replace ‘improved’ with ‘improving’
  3. The major barrier to mainstreaming health care and to scaling up effective interventions is caste inequality based on socio-cultural issues. The systematic discrimination of lower castes based onto culture, tradition and religion needs to be tackled if interventions have to work.
    1. The major barrier to mainstreaming health care and
    2. on socio-cultural issues. The systematic discrimination of lower
    3. castes based onto culture, tradition and religion needs
    4. to be tackled if interventions have to work
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer :3)
    Explanation:
    Replace ‘onto’ with ‘on’
  4. Proper representation at the minorities, especially Muslims, in the police and defence forces will prove to be a morale-booster for them in terms of their safety and security issues, but this has not been looked into.
    1. Proper representation at the minorities
    2. in the police and defence forces will prove to
    3. in terms of their safety and security issues
    4. but this has not been looked into
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer :1)
    Explanation:
    Replace ‘at’ with ‘of’.
  5. Mother Teresa, the diminutive nun who straddled her century as one of its most towering personalities, was at one level a very simple person and at another a complex enigma.
    1. the diminutive nun who straddled her
    2. towering personalities, was at one level
    3. a very simple person and at
    4. another a complex enigma.
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer :5)
    Explanation:
    The sentence is correct.
  6. Since those at risk of hunger are poor  and also socially powerless, discriminated and marginalised, an enabling legal entitlement can weaken the power of entrenched interests arraigned against them, and empower the intended beneficiaries by assigning the responsibility and culpability of the government since the primary responsibility for guaranteeing these entitlements rests in the state.
    1. Since those at risk of hunger are poor and also socially powerless
    2. an enabling legal entitlement can weaken the power of entrenched interests
    3. the intended beneficiaries by assigning the responsibility
    4. for guaranteeing these entitlements rests in the state
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer :4)
    Explanation:
    Replace ‘in’ with ‘with’
  7. The caste system, with its societal stratification and social restrictions, continues to had a major impact on the country. The system, generally identified with Hinduism, is also prevalent among Christians, Sikhs and Muslims.
    1. with its societal stratification and social restrictions
    2. continues to had a major impact on the country
    3. generally identified with Hinduism,
    4. is also prevalent among
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer :2)
    Explanation:
    Replace ‘had’ with ‘have’.
  8. The frontline Central Asian states, Russia and Iran are under compulsion to seek out Pakistan not so much as the epicentre of terrorism but as an interlocutor in seeking the practical solution to the issues affecting their national security.
    1. Russia and Iran are under compulsion
    2. to seek out Pakistan not so much
    3. but as an interlocutor in seeking the practical
    4. solution to the issues affecting their
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer :3)
    Explanation:
    Replace ‘the’ with ‘a’
  9. There are times where the fog abruptly lifts or becomes transparent and nonmaterial, and the atmosphere of uncertainty, hazard and blunder characterising the Afghan war eases a little.
    1. There are times where the fog abruptly
    2. and nonmaterial, and the atmosphere of
    3. of uncertainty, hazard and blunder
    4. characterising the Afghan war eases a little
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer :1)
    Explanation:
    Replace ‘where’ with ‘when’
  10. Clearly, there is need to keep the lines of communication open with Pakistan call it dialogue or exchanges or consultations no matter what our machos noisily demand
    1. Clearly, there is need to keep the lines
    2. with Pakistan call it dialogue or
    3. no matter what our
    4. machos noisily demand
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer :5)
    Explanation:
    The sentence is correct..