English Questions: Spotting Error(New Pattern) set – 170

Hello Aspirants !

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Find the Error

Directions (Q.1-10) In each of the questions given below a sentence is given which is then divided into five parts, out of which the last part is correct. There is an error in three parts of the sentence and only one part is correct . You have to choose the correct part as your answer.

  1. The curious thing about ban rebel outfits is that the action has / followed or have been followed by the emergence of clones, often carrying the same name, / styling themselves dissident or pro-talks factions, or as structures even most genuinely / representative than the original, of which they were till recently a part, / and more committed to their stated objectives.
    1. The curious thing about ban rebel outfits is that the action has
    2. followed or have been followed by the emergence of clones, often carrying the same name,
    3. styling themselves dissident or pro-talks factions, or as structures even most genuinely
    4. representative than the original, of which they were till recently a part
    5. all are correct
    Answer & Explanation
    Answer :4)
    Explanation:
    In 1 , replace ‘ban’ with ‘banning’
    In 2 , replace ‘have’ with ‘has’
    In 3 , replace ‘most’ with ‘more’
  2. With borrowing costs set of rise and global trade tensions adding / to uncertainties in India’s exporters who are yet to capitalise / on the rupee weakness, policymakers will need / to eschew populism and stick at policy prudence if the tenuous momentum / is to be sustained.
    1. With borrowing costs set of rise and global trade tensions adding
    2. to uncertainties in India’s exporters who are yet to capitalise
    3. on the rupee weakness, policymakers will need
    4. to eschew populism and stick at policy prudence if the tenuous momentum
    5. all are correct
    Answer & Explanation
    Answer :3)
    Explanation:
    In 1 , replace ‘of’ with ‘off’
    In 2 , replace ‘in’ with ‘for’
    In 4 , replace ‘at’ with ‘to’
  3. Nuclear reactors are also capable of catastrophic accidents,/ as witness in Fukushima and Chernobyl. A single nuclear / disaster could contaminate large tracts of land with/ radioactive materials, rendering them areas / uninhabitable for decades.
    1. Nuclear reactors are also capable of catastrophic accidents,
    2. as witness in Fukushima and Chernobyl. A single nuclear
    3. disaster could contaminate large tracts of land with
    4. radioactive materials, rendering them areas
    5. all are correct
    Answer & Explanation
    Answer :1)
    Explanation:
    In 2 , replace ‘witness’ with ‘witnessed’
    In 3 , replace ‘could’ with ‘can’
    In 4 , replace ‘them’ with ‘these’
  4. Citizens have the right to scrutinise the work of their representatives, / publicise acts of omission and commission, such as infringement of civil / liberties, appropriation of tribal land for purposes of accumulation, / failure of governments to provide a reasonable standard of life for the citizens, and / engage with leaders in the troubled issue of political conflicts.
    1. Citizens have the right to scrutinise the work of their representatives,
    2. publicise acts of omission and commission, such as infringement of civil
    3. liberties, appropriation of tribal land for purposes of accumulation,
    4. failure of governments to provide a reasonable standard of life for the citizens, and engage
    5. all are correct
    Answer & Explanation
    Answer :5)
    Explanation:
    The sentence is correct.
  5. Even in the fraught and volatile framework of / India-Pakistan ties, the Permanent Indus Commission / mandated to implement the 1960 Indus Waters / Treaty (IWT) has met like clockwork, / 112 times in 56 years, annually in each country.
    1. Even in the fraught and volatile framework of
    2. India-Pakistan ties, the Permanent Indus Commission
    3. mandated to implement the 1960 Indus Waters
    4. Treaty (IWT) has met like clockwork,
    5. all are correct
    Answer & Explanation
    Answer :5)
    Explanation:
    The sentence is correct.
  6. It is ironical that in spite for using toxic chemicals, / producers in the conventional non-organic / sector do not had to spend to / guarantee compliance with foods / safety regulatory requirements.
    1. It is ironical that in spite for using toxic chemicals,
    2. producers in the conventional non-organic
    3. sector do not had to spend to
    4. guarantee compliance with foods
    5. all are correct
    Answer & Explanation
    Answer :2)
    Explanation:
    In 1 , replace ‘for’ with ‘of’
    In 3 , replace ‘had’ with ‘have’
    In 4 , replace ‘foods’ with ‘food’
  7. A binary search tree is one when all of the data in the nodes / in the left subtree came before the data in the / current node with regard to some order scheme, / and all the nodes in the / right subtree come after.
    1. A binary search tree is one when all of the data in the nodes
    2. in the left subtree came before the data in the
    3. current node with regard to some order scheme,
    4. and all the nodes in the
    5. all are correct
    Answer & Explanation
    Answer :4)
    Explanation:
    In 1 , replace ‘when’ with ‘where’
    In 2 , replace ‘came’ with ‘come’
    In 3 , replace ‘order’ with ‘ordering’
  8. That the farm sector has being mired in economic / distress is not an unknown fact at India. Until now, / there has been a fundamental asymmetry / in who bears the pains / of the agrarian crisis.
    1. That the farm sector has being mired in economic
    2. distress is not an unknown fact at India. Until now,
    3. there has been a fundamental asymmetry
    4. in who bears the pains
    5. all are correct
    Answer & Explanation
    Answer :3)
    Explanation:
    In 1 , replace ‘being’ with ‘been’
    In 2 , replace ‘at’ with ‘in’
    In 4 , replace ‘pains’ with ‘pain’
  9. In the field of welfare economics, markets, through the / ‘price mechanism’, are thought to ensure that / goods (and services) that are desired, / referred to as private goods, are produced in / adequate quantities.
    1. In the field of welfare economics, markets, through the
    2. ‘price mechanism’, are thought to ensure that
    3. goods (and services) that are desired,
    4. referred to as private goods, are produced in
    5. all are correct
    Answer & Explanation
    Answer :5)
    Explanation:
    The sentence is correct.
  10. The arms business is probably the second largest business / in the world after the foods business. It is, therefore, not / surprised that we consider national security to be / just what the defence and allied service / provide the country.
    1. The arms business is probably the second largest business
    2. in the world after the foods business. It is, therefore, not
    3. surprised that we consider national security to be
    4. just what the defence and allied service
    5. all are correct
    Answer & Explanation
    Answer :1)
    Explanation:
    In 2 , replace ‘foods’ with ‘food’
    In 3 , replace ‘surprised’ with ‘surprising’
    In 4 , replace ‘service’ with ‘services’