English Questions: Spotting Error(New Pattern) set – 172

Hello Aspirants !

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

 Find the correction required

  1. Soon the farmers’ dependence on distant markets catch up (A) / with them, however, as the state bank system (B) / that had sprung up to support speculation collapsed, (C) / dragged agricultural prices and land values down with it. (D)
    1) BC
    2) CD
    3) AB
    4) AD
    5) no error
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    Replace ‘catch’ with ‘caught’
    Replace ‘dragged’ with ‘dragging’
  2. It is a travesty of representative democracy when elected (A) / representatives could retain their parliamentary (B) / status even after being alienating from the party’s popular (C) / base on which they were voted in.(D)
    1) AB
    2) BC
    3) CD
    4) AD
    5) no error
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Replace ‘could’ with ‘can’
    Replace ‘alienating’ with ‘alienated’
  3. Written newspapers called Akbar are known to have been (A) / in circulation during the time of the Mughal (B) / Empire, but the printed newspapers came into (C) / existence only after the contact with the west.(D)
    1) CD
    2) BC
    3) AD
    4) AB
    5) no error
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    The sentence is correct.
  4. At America, for instance, shareholders have a comparatively (A) / big say in the running of the enterprises (B) / they own; workers, who are for a most part (C) / only weakly unionized, have much less influence. (D)
    1) AD
    2) BC
    3) AC
    4) BD
    5) no error
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    Replace ‘at’ with ‘in’
    Replace ‘a’ with ‘the’
  5. On this spectrum, Japanese capitalism lies even further away from (A) / the American variety no role except to provide capital, managers have been (B) / left alone to run their companies as they saw fit namely, for the benefit (C) / of employees and of allied companies, as much as in shareholders.(D)
    1) CD
    2) AB
    3) BC
    4) AD
    5) no error
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    Replace ‘saw’ with ‘see’
    Replace ‘in’ with ‘for’
  6. Michel Foucault, one of the foremost French thinker of twentieth century (A) / writes that woman has always been man’s dependent and two have never shared (B) / the world in equality man the sovereign would provide women the liege with (C) / material protection but she might accept the moral constraints of confinement. (D)
    1) AC
    2) CD
    3) BD
    4) BC
    5) no error
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    Replace ‘woman’ with ‘women’
    Replace ‘might’ with ‘must’
  7. Rupert Emerson , a leading American expert on colonial affairs, says, The United Nations did not in fact establish worked (A) / jurisdiction over decolonization; and the great bulk of the politics of (B)/ decolonisation did not pass, as it was through the UN funnel, (C) / but has been directly worked out whether peacefully or belligerently by the colonial powers and the peoples whom they ruled. (D)
    1) BC
    2) AC
    3) CD
    4) AD
    5) no error
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Replace ‘worked’ with ‘working’
    Replace ‘was’ with ‘were’
  8. Pharmacies across the country went on a one-day strike this (A) / week to highlight their concerns about the threat (B) / from e-pharmacies, and the cost that will be imposed (C) / by new regulations on the sale of medicines.(D)
    1) BC
    2) AD
    3) AC
    4) CD
    5) no error
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    The sentence is correct.
  9. The focus of public and judicial concern over the situation prevailing (A) / in India’s prisons has in recent times been related to (B) / overcrowding and long spell of incarceration faced by (C) / indigent inmate too poor to obtain bail. (D)
    1) BD
    2) AC
    3) AB
    4) CD
    5) no error
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    Replace ‘spell’ with ‘spells’
    Replace ‘inmate’ with ‘inmates’
  10. Scientists from Project MIDAS, a U.K.-based Antarctic research project (A) / that have been looking at the ice shelf for many years, have said the (B) / formation of icebergs is natural, and no link to human-induced (C) / climate change were available in this case.(D)
    1) BD
    2) BC
    3) CD
    4) AB
    5) no error
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    Replace ‘have’ with ‘has’
    Replace ‘were’ with ‘was’