English Questions: Spotting Error(New Pattern) set – 173

Hello Aspirants !

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Directions (Q.1-10): In the question given below some of the part has been highlighted. You have to find the part which is not highlighted and is both grammatically and contextually correct. Ensure that the meaning of the statement remains unchanged.

  1. The soft foundational soil beneath the Leaning Tower of Pisa in Italy has helped it stand through numerous strong earthquakes since 1280, say scientists who unveiled the mystery behind how the structure remained undamage, despite leaning at a precarious five-degree angle.1. soil beneath the Leaning Tower of Pisa in Italy has helped it
    2. earthquakes since 1280, say scientists who unveiled the mystery
    3. remained undamage, despite leaning
    4. at a precarious five-degree angle
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    Replace ‘undamage’ with ‘undamaged’
  2. The symbolic gestures (Mudras) through iconography of Buddha image to evoke particular ideas during Buddhist meditation or rituals. In Indian sculptural art, images are the symbolic representations of divinity whose origin and end has expressed through the religious and spiritual beliefs.
    1. through iconography of Buddha image to
    2. meditation or rituals. In Indian sculptural art,
    3. are the symbolic representations of divinity
    4. end has expressed through the religious and spiritual beliefs
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    Replace ‘has’ with ‘is’.
  3. The focus of public and judicial concern over the situation prevailing in India’s prisons has in recent times been related to overcrowding and long spells of incarceration  faced by indigent inmates too poor to obtain bail.
    1. The focus of public and
    2. prevailing in India’s prisons has in recent times
    3. overcrowding and long spells of incarceration
    4. inmates too poor to obtain bail.
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    The sentence is correct.
  4. In a welcome move this week, India has ratified two key global convention meant to keep children away from work, decades since they were originally adopted by the International Labour Organisation. Nonetheless, the skepticism  aroused by the Child Labour (Prohibition and Regulation) Amendment Act, 2016 over the government’s commitment towards complete abolition of child labour will persist.
    1. India has ratified two key global convention meant to keep children away
    2. were originally adopted by the International Labour Organisation.
    3. Nonetheless, the skepticism aroused by the Child Labour
    4. over the government’s commitment towards complete abolition of
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    Replace ‘convention’ with ‘conventions’.
  5. To say it is a domino effect of the loan write-offs for small and marginal farmers by the Uttar Pradesh government might be simplistic, but farmers in different parts of the country have begun agitating for waiver
    1. To say it is a domino effect
    2. might be simplistic, but farmers
    3. in different parts of the country
    4. have begun agitating for waiver.
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Replace ‘might’ with ‘may’
  6. Rulers everywhere tending to treat trenchant criticism as attempts to excite disaffection and disloyalty. That is perhaps the only reason that Section 124-A of the Indian Penal Code, enacted under colonial rule, remains on the statute book.
    1. Rulers everywhere tending to treat trenchant
    2. to excite disaffection and disloyalty.
    3. That is perhaps the only reason that Section 124-A of the Indian Penal Code
    4. remains on the statute book
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    Replace ‘tending’ with ‘tend’
  7. The Law Commission’s consultation paper on reform of family laws is a progressive document that avoids the advocacy of a uniform civil code merely for the sake of uniformity.
    1. paper on reform of family laws is a progressive
    2. document that avoids the advocacy
    3. of a uniform civil code
    4. merely for the sake of uniformity
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    The sentence is correct.
  8. Several bankers and even the government have expressed reservations about the RBI directive. With regard to a power sector, in particular, the worry among bankers is that a credible resolution plan may be difficult to construct unless key structural issues such as fuel supply and State discoms’ financial woes are fixed.
    1. Several bankers and even the government have
    2. With regard to a power sector, in particular, the
    3. is that a credible resolution plan may be difficult to construct
    4. fuel supply and State discoms’ financial woes are fixed.
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Replace ‘a’ with ‘the’
  9. The U.S. plans to reintroduce sanctions against Iran, which pumps about 4% of the world’s oil,  after abandoning a deal reached in late 2015 that limited Tehran’s nuclear ambitions  in exchange for the removal of U.S. and European sanctions.
    1. The U.S. plans to reintroduce sanctions against Iran
    2. after abandoning a deal reached in late
    3. Tehran’s nuclear ambitions in exchange
    4. for the removal of U.S. and European sanctions.
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    The sentence is correct.
  10. India’s best-ever Asian Games medal haul at Jakarta has brought much cheer. The Indian contingent raked in 69 medals, including 15 gold. It may have lag at eighth place on the medals table, way behind China with its 289 medals — but compared to recent Asiads, India registered significant progress in many events, with heroic performances among both women and men.
    1. India’s best-ever Asian Games medal haul at Jakarta has brought
    2. It may have lag at eighth place on the medals table, way behind China
    3. but compared to recent Asiads, India registered
    4. with heroic performances among both women and men.
    5. no error
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Replace ‘lag’ with ‘lagged’
Comments