English Questions: Spotting Error(New Pattern) set – 174

Hello Aspirants !

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

In each question given below a sentence is given and is divided into three parts. For each part a correction statement is also given (I,II and III). You have to determine which part requires correction and mark it as your answer.

  1. The Reserve Bank of India has warned all the banks and financial entities/ to restraining themselves from dealing with virtual currencies and/ has directed to cutting all the ties within three months.
    I. The Reserve Bank of India has been warning all the banks and financial entities
    II. to restrain themselves from dealing in virtual currencies and
    III. has directed to cut all the ties within three months.
    1) Only I
    2) Both I & II
    3) Both II & III
    4) Only III
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Both II & III
    Explanation:
    The Reserve Bank of India has warned all the banks and financial entities to restrain themselves from dealing in virtual currencies and has directed to cut all ties within three months.
  2. QS (Quaquarelli Symonds) world ranking system is regarded as the finest system in the world./However certain commentators have expressed concern about the use or misuse of /survey data to manipulate and put an institution’s reputation at stake.
    I. QS (Quaquarelli Symonds) world ranking is regarded the finest system in the world.
    II. However certain commentators have expressed concerns about the use or misuse of
    III. survey data for manipulating and put an institution’s reputation at stake
    1. Both II & III
    2. Only I
    3. Both I & II
    4. Only III
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2. Only I
    Explanation:
    QS (Quaquarelli Symonds) world ranking system is regarded the finest system in the world./However certain commentators have expressed concern about the use or misuse of /survey data to manipulate and put an institution’s reputation at stake. (as is not used after regarded)
  3. As per the information available from World Bank and International Monetary Fund,/ the contribution of India to world’s Gross Domestic Product, measuring in share of GDP of India/ in world GDP is consistent increasing since 2014.
    I. As per the information availed from World Bank and International Monetary Fund,
    II.the contribution of India to world’s Gross Domestic Product, measured in share of GDP of India
    III. in world is consistently increasing since 2014.
    1. Both I & II
    2. Only II
    3. Both II & III
    4. Only III
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3. Both II & III
    Explanation:
    As per the information available from World Bank and International Monetary Fund the contribution of India to world’s Gross Domestic Product, measured in share of GDP of India in world GDP is consistently increasing since 2014.
  4. This year more than a dozen of lenders led by State Bank of India/ signed the Inter-Creditors Agreement,/ potentially paving the way for speedy resolution of stressed assets.
    I. This year more than a dozen lenders being led by State Bank of India
    II. has signed the Inter-creditors Agreement
    III. potentially paving the way for speedily resolution of stressed assets.
    1. Both I & II
    2. Both I & III
    3. Only II
    4. Only III
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 5. None of these
    Explanation:
    Replace ‘undamage’ with ‘undamaged’
  5. No sooner than the government had realised their blunder in framing rules/ on privacy than they began to take corrective measures./The government did not expect that the provisions of the bill could evoke such strong public reactions.
    I. No sooner than the government did realise their blunder in framing rules
    II. on privacy when they began to take corrective measures
    III. The government had not expected that the provisions of bill amounting to a state surveillance bill could evoke strong reactions from public.
    1. Both I & II
    2. Only I
    3. Only III
    4. Both I & III
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Only I
    Explanation:
    No sooner than the government did realise their blunder in framing rules on privacy than they began to take corrective measures.The government did not expect that the provisions of the bill could evoke such strong public reactions.
  6. Many a bank have simplified the process of banking through various online services,/ things which used to take days earlier is now possible within minutes on mobile phone,/ one do not need to physically avail the services.
    I. Many a bank has simplified the process of banking through various online services,
    II. things which used to took days earlier is now possible within minutes on mobile phone
    III. one doesn’t need to physically avail the services.
    1. Only I
    2. Both I & III
    3. All I, II, III
    4. Only II
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2. I & III
    Explanation:
    Many a bank has simplified the process of banking through various online services, things which used to take days earlier is now possible within minutes on mobile phone, one doesn’t need to physically avail the services.
  7. The University Grant Commission have paved the way for top colleges in the country/ to get autonomous status which will empower them to start their own courses,/ awarding degrees, conducting examinations and make appointments, among other things.
    I. The University Grant Commission has paved the way for top colleges in the country
    II. to get autonomous status which will empower them to start their own courses,
    III. award degrees, conduct examinations and make appointments, among other things.
    1. Only 1
    2. Both I & II
    3. Both I & III
    4. All I, II, III
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3. Both I & III
    Explanation:
    The University Grant Commission has paved the way for top colleges in the country to get autonomous status which will empower them to start their own courses award degrees, conduct examinations and make appointments, among other things.
  8. The world trade organisation was established in 1995 for the liberalization and managing of global trade in the era of increased globalization. /However, the WTO seems to become the victim of growing protectionism and narrow interests of its major players./ The developed and the developing countries has never come on the same page
    I. The world trade organisation was established in 1995 for the liberalization and management of global trade in the era of increasing globalization
    II. However, the WTO seems to have become the victim of growing protectionism and narrow interests of its major players
    III. The developed and the developing countries have never come on the same page
    1. Both I & II
    2. Only II
    3. Both II & III
    4. All I,II,III
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4. All I,II,III
    Explanation:
    The world trade organisation was established in 1995 for the liberalization and management of global trade in the era of increasing globalization. However, the WTO seems to have become the victim of growing protectionism and narrow interests of its major players. The developed and the developing countries have never come on the same page
  9. An opportunity of better salary and job security have been found a significant reason for internal migration, this are called pull factors./Push factors includes lack of resources better services, flood, droughts etc,/ these forces mainly the people from labour class to migrate to other states.
    I. An opportunity of better salary and job security has been found a significant reason for internal migration, this are called pull factors.
    II. Push factors includes lacking of resources better services, flood, droughts etc,
    III. these force mainly the people from labour class to migrate to other states.
    1. Only II
    2. Both I & III
    3. Both II & III
    4. All I,II,III
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2. Both I & III
    Explanation:
    An opportunity of better salary and job security has been found a significant reason for internal migration, this are called pull factors.Push factors includes lack of resources better services, flood, droughts etc, these force mainly the people from labour class to migrate to other states.
  10. Mobile wallets in India are giving a big push towards the process of digitisation and cashless economy./ The demand for almost every mobile wallet and Paytm in particular are increasing day by day,/ but unless the process doesn’t penetrates the rural and semi-rural areas, the purpose of digitisation remains unfulfilled.
    I. Mobile wallets in India are giving a biggest push towards the process of digitisation and cashless economy.
    II. The demand for almost every mobile wallet and Paytm in particular is increasing day by day
    III. but unless the process penetrates the rural and semi-rural areas, the purpose of digitisation remains unfulfilled.
    1. Both I & II
    2. Only III
    3. Both II & III
    4. All I,II,III
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3. Both II & III
    Explanation:
    Mobile wallets in India are giving a big push towards the process of digitisation and cashless economy.The demand for almost every mobile wallet and Paytm in particular is increasing day by day, but unless the process penetrates the rural and semi-rural areas, the purpose of digitisation remains unfulfilled.