English Questions – Synonyms For SSC CGL and IBPS/SBI PO Set 74

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Synonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

Synonyms

  1. Vulnerable
    1) purveying
    2) equipping
    3) endangered
    4) guarded
    5) protected
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation: Vulnerable – exposed to the possibility of being attacked or harmed, either physically or emotionally.
  2. Implementation
    1) execution
    2) dissatisfaction
    3) abandoning
    4) forgetting
    5) purveying
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation: Implementation – the process of putting a decision or plan into effect; execution.
  3. Provision
    1)slayer
    2)assassin
    3) removal
    4)purveying
    5) cutthroat
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation: Provision – the action of providing or supplying something for use.
  4. Availing
    1) utilize
    2) inappropriateness
    3) lukewarm
    4) bloodshed
    5) conflict
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation: Availing – use or take advantage of (an opportunity or available resource).
  5. Contingent
    1) battle
    2) malfeasance
    3) haphazard
    4) fortuitous
    5) certain
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation: Contingent – subject to chance
  6. Ambition
    1) affront
    2) apathy
    3) diffidenc
    4) aspiration
    5) contentment
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation: Ambition – a strong desire to do or achieve something.
  7. Vital
    1) essential
    2) inessential
    3) trivial
    4) monstrosity
    5) obscenity
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation: Vital – absolutely necessary; essential.
  8. Erodes
    1) anticipant
    2) devour
    3) crumble
    4) consume
    5) differentiate
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation: Erodes – gradually destroy or be gradually destroyed.
  9. Crucial
    1) pivotal
    2) persecute
    3) advance
    4) agitate
    5) bedevil
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation: Crucial – decisive or critical, especially in the success or failure of something.
  10. Salient
    1) conspicuous
    2) inconspicuous
    3) decisive
    4) climacteric
    5) historic
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation: Salient – most noticeable or important.