English Questions – Synonyms For SSC CGL and IBPS/SBI PO Set 75

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Synonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

Synonyms

  1. Apex
    1) vertex
    2) neglect
    3) contrivance
    4) appropriateness
    5) fortuitous
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation: Apex – the top or highest part of something, especially one forming a point.
  2. Contingent
    1) haphazard
    2) random
    3) enactment
    4) ccomplishment
    5) fortuitous
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation: Contingent – subject to chance.
  3. Provision
    1) purveying
    2) avoid
    3) imposition
    4) equipping
    5) certain
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation: Provision – the action of providing or supplying something for use.
  4. Ambition
    1) intention
    2) apathy
    3) ignorant
    4) institution
    5) precarious
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation: Ambition – a strong desire to do or achieve something.
  5. Vital
    1) aspiration
    2) intent
    3) allowance
    4) requisite
    5) precarious
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation: Vital – absolutely necessary; essential
  6. Erodes
    1) accomplished
    2) palpate
    3) compelling
    4) abrade
    5) pelage
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation: Erodes – gradually destroy or be gradually destroyed.
  7. Provision
    1) taking
    2) corrode
    3) devour
    4) purveying
    5) deteriorate
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation: Provision – the action of providing or supplying something for use.
  8. Explicitly
    1) distinct
    2) pillage
    3) pivotal
    4) consequential
    5) debilitate
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation: Explicitly – in a clear and detailed manner, leaving no room for confusion or doubt.
  9. Machiavellian
    1) overt
    2) downcast
    3) forlorn
    4) woebegone
    5) devious
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation: Machiavellian – cunning, scheming, and unscrupulous, especially in politics
  10. Descendants
    1) insidious
    2) melancholy
    3) ascendant
    4) treacherous
    5) scion
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation: Descendants – a person, plant, or animal that is descended from a particular ancestor.