English Questions – Synonyms For SSC CGL and IBPS/SBI PO Set 76

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Synonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

Synonyms

  1. Backers
    1) performance
    2) normality
    3) sponsor
    4) pardon
    5) antagonist
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation: Backers – a person, institution, or country that supports someone or something, especially financially.
  2. Cessation
    1) termination
    2) forgive
    3) ordinariness
    4) display
    5) opponent
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation: the fact or process of ending or being brought to an end.financially.
  3. Retaliate
    1) exhibition
    2) oppose
    3) respond
    4) presentation
    5) sympathize
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation: Retaliate – make an attack in return for a similar attack.
  4. Escalated
    1) pageant
    2) diffidence
    3) increase
    4) humility
    5) sameness
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation: Escalated – increase rapidly.
  5. Conversion
    1) transformation
    2) abandonment
    3) idleness
    4) indifference
    5) humility
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation: Conversion – the process of changing or causing something to change from one form to another.
  6. Contender
    1) adversary
    2) contentment
    3) diffidence
    4) interruption
    5) contentment
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation: Contender – a person or group competing with others to achieve something.
  7. Ambition
    1) dispute
    2) suspension
    3) mend
    4) aspiration
    5) apathy
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation: Ambition – a strong desire to do or achieve something.
  8. Mandate
    1) instruction
    2) denial
    3) veto
    4) polish
    5) overhaul
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation: Mandate – an official order or commission to do something.
  9. Retain
    1) spend
    2) readjust
    3) release
    4) ceasefire
    5) cling to
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation: Retain – continue to have (something); keep possession of.
  10. Dominant
    1) suspension
    2) treaty
    3) humble
    4) truce
    5) presiding
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation: Dominant – having power and influence over others.