RIP Sankar - Sankar IAS Academy

English Questions – Synonyms For SSC CGL and IBPS/SBI PO Set 77

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Synonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

Synonyms

1. demure
1. zest
2. gusto
3. feeble
4. uncanny
5. sedate

Answer & Explanation
Answer : 5)
Explanation:
Demure – Affectedly or falsely modest or prim

2. Alacrity
1. briskness
2. verve
3. rapacious
4. diffuse
5. vitality

Answer & Explanation
Answer : 1)
Explanation:
Alacrity -Eagerness; cheerful promptness

3. Banter
1. travail
2. chaff
3. prolix
4. irony
5. gestate

Answer & Explanation
Answer : 2)
Explanation:
Banter-Good-natured teasing or ridicule

4. Delectable
1. wonder
2. deliberate
3. consumable
4. squirm
5. expunge

Answer & Explanation
Answer : 5)
Explanation:
Delectable-Very pleasing

5. Acumen
1. sappier
2. verbose
3. discernment
4. gallivant
5. meander

Answer & Explanation
Answer : 3)
Explanation:
Acumen- Keenness of mind or insight

6. Castigate
1. habitué
2. voracious
3. decapitate
4. reprove
5. immature

Answer & Explanation
Answer : 4)
Explanation:
Castigate -To punish or criticize severely

7. Callous
1. obdurate
2. blatant
3. devotee
4. triumph
5. miracle

Answer & Explanation
Answer : 1)
Explanation:
Callous -Unfeeling or insensitive

8. Besmirch
1. moist
2. dank
3. puerile
4. defile
5. phenomenon

Answer & Explanation
Answer : 4)
Explanation:
Besmirch – To soil or dirty

9. Affable
1. civil
2. pine
3. vindictive
4. sarcasm
5. drudgery

Answer & Explanation
Answer : 1)
Explanation:
Affable – courteous , sociable

10. Bellicose
1. relent
2. decided
3. forewarn
4. pugnacious
5. ramble

Answer & Explanation
Answer : 4)
Explanation:
Bellicose – Inclined to quarrel
Comments