English Questions – Synonyms For SSC CGL and IBPS/SBI PO Set 78

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Synonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

Synonyms

  1. Abstinence
    1. meter
    2. cadence
    3. sobriety
    4. flush
    5. taunt
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation:
    Abstinence- the practice of restraining oneself from indulging in something
  2. Affectation
    1. adage
    2. maxim
    3. flaunt
    4. mannerism
    5. spook
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    Affectation- behaviour, speech, or writing that is pretentious and designed to impress
  3. Belligerent
    1. pugnacious
    2. figurative
    3. despicable
    4. Ingenious
    5. supine
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation:
    Belligerent – hostile and aggressive
  4. Botch
    1. reclaim
    2. berate
    3. surest
    4. upbraid
    5. fumble
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation:
    Botch – carry out (a task) badly or carelessly
  5. Cliché
    1. acute
    2. keen
    3. commonplace
    4. expose
    5. pandemonium
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation:
    Cliché-a phrase or opinion that is overused and betrays a lack of original thought
  6. Mantle
    1. shriek
    2. clothe
    3. perceive
    4. remark
    5. saunas
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    Mantle- loose sleeveless cloak or shawl, worn especially by women
  7. Ingenious
    1. partake
    2. diffident
    3. modest
    4. clever
    5. truncate
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    Ingenious-clever, original, and inventive
  8. Fatal
    1. refuge
    2. curtail
    3. smooth
    4. urbane
    5. mortal
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation:
    Fatal-leading to failure or disaster or death
  9. Habit
    1. custom
    2. obtuse
    3. queer
    4. strain
    5. rigid
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation:
    Habit-a settled or regular tendency or practice
  10. Ideal
    1. fetor
    2. example
    3. reek
    4. stink
    5. insinuate
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    Ideal-leading to failure or disaster.