English Questions – Synonyms for IB ACIO Set 66

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Synonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Demented
    1) sapient

    2) levelheaded

    3) sagacious
    4) idiot

    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: Demented – suffering from dementia.
    idiot – a stupid person.
  2. Ostentation
    1) pomp
    2) discerning
    3) verbose
    4) mandate
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:Ostentation – the pretentious or showy display of wealth and luxury, designed to impress.
    pomp – ceremony and splendid display.
  3. Laconic
    1) sanction

    2) concise

    3) endorsement
    4) countenance

    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:Laconic – (of a person, speech, or style of writing) using very few words.
    concise – giving a lot of information clearly and in a few words; brief but comprehensive.
  4. Knack
    1) assent
    2) ratification

    3) dexterity

    4) pardon

    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: Knack – an acquired or natural skill at doing something.
    dexterity – skill in performing tasks, especially with the hands.
  5. Beckoned
    1) compliance
    2) concurrence

    3) acquitted

    4) called

    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:Beckoned – make a gesture with the hand, arm, or head to encourage or instruct someone to approach or follow.
    called – cry out (a word or words).
  6. Scorn
    1) acquiescence

    2) exonerate

    3) condemn
    4) absolve

    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: Scorn – a feeling and expression of contempt or disdain for someone or something.
    condemn – express complete disapproval of; censure.
  7. Dulcet
    1) cacophonous
    2) sweet
    3) plumb
    4) rectify
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: Dulcet – (especially of sound) sweet and soothing (often used ironically).
    sweet – having the pleasant taste characteristic of sugar or honey; not salt, sour, or bitter.
  8. Salient
    1) smordant
    2) prominent
    3) unbend

    4) dissonant
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: Salient – most noticeable or important.
    prominent – important; famous.
  9. Flaunt
    1) opposed
    2) neaten
    3) exhibit
    4) compose
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: Flaunt – display (something) ostentatiously, especially in order to provoke envy or admiration or to show defiance.
    exhibit – publicly display (a work of art or item of interest) in an art gallery or museum or at a trade fair.
  10. Blister
    1) litigant
    2) perpendicular
    3) wound
    4) inharmonious

    Answer & Explanation
    Answer – 3)

    Explanation: Blister – a small bubble on the skin filled with serum and caused by friction, burning, or other damage.
    wound – an injury to living tissue caused by a cut, blow, or other impact, typically one in which the skin is cut or broken.

Comments
error: Content is protected !!