English Questions – Synonyms Set 47

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Synonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. HUMDRUM
    1) perfervid
    2) religious
    3) devious
    4) animated
    5) monotone
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation : Monotone – a continuing sound, especially of a person’s voice, that is unchanging in pitch and without intonation.
  2. EQUITABLE
    1) obvious
    2) heretic
    3) impersonal
    4) ostentatious
    5) aberrant
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation : impersonal – not influenced by, showing, or involving personal feelings.
  3. CLUSTER
    1) ecstatic
    2) assemblage
    3) fallible
    4) brazen
    5) straying
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation : assemblage – a collection or gathering of things or people.
  4. BEREFT
    1) beggared
    2) ardent
    3) miscreant
    4) immodest
    5) roving
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation : beggared – reduce (someone) to poverty.
  5. BERATE
    1) drifting
    2) infamous
    3) earnest
    4) castigate
    5) shifting
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation : castigate – reprimand (someone) severely.
  6. BEGUILE
    1) unorthodox
    2) enthused
    3) juggle
    4) glaring
    5) mischievous
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation : juggle – continuously toss into the air and catch (a number of objects) so as to keep at least one in the air while handling the others.
  7. AMULET
    1) talisman
    2) conspicuous
    3) devout
    4) naughty
    5) rambling
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation : talisman – an object, typically an inscribed ring or stone, that is thought to have magic powers and to bring good luck.
  8. BAFFLE
    1) misbehaving
    2) enormous
    3) arrant
    4) befuddle
    5) ranging
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation : befuddle – cause to become unable to think clearly.
  9. CANINE
    1) deviating
    2) hyena
    3) flagitous
    4) impassioned
    5) meandering
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation : hyena – a doglike African mammal with forelimbs that are longer than the hindlimbs and an erect mane. Hyenas are noted as scavengers but most are also effective hunters.
  10. DEFILE
    1) molest
    2) atrocious
    3) egregious
    4) blazing
    5) passionate
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation : molest – assault or abuse (a person, especially a woman or child) sexually.
Comments
error: Content is protected !!