English Questions – Synonyms Set 59 (SSC CGL)

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Synonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Coddle
    1) avoid
    2) jocund
    3) disdain
    4) satisfy
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: Coddle – treat (someone) in an indulgent or overprotective way.
  2. Forego
    1) neglect
    2) overpass
    3) zappy
    4) perky
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: Forego – go without (something desirable).
  3. Knave
    1) oblivious
    2) scoundrel
    3) hilarious
    4) zippy
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: Knave – a dishonest or unscrupulous man.
  4. Controvert
    1) overlook
    2) scorn
    3) forbear
    4) contradict
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: Controvert – deny the truth of (something).
  5. Irascible
    1) evade
    2) irritable
    3) harmonize
    4) enthusiastic
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: Irascible – having or showing a tendency to be easily angered.
  6. Genial
    1) blink
    2) restrain
    3) cordial
    4) jaunty
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: Genial – friendly and cheerful.
  7. Jubilant
    1) airy
    2) enlivening
    3) ecstatic
    4) buoyant
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: Jubilant – feeling or expressing great happiness and triumph.
  8. Blister
    1) sanguine
    2) chipper
    3) contented
    4) wound
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: Blister – a small bubble on the skin filled with serum and caused by friction, burning, or other damage.
  9. Aversion
    1) blithe
    2) chirpy
    3) dislike
    4) virtuous
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: Aversion – a strong dislike or disinclination.
  10. Nefarious
    1) respectable
    2) bouncy
    3) wicked
    4) bucked
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: Nefarious – (typically of an action or activity) wicked or criminal.
Comments