English Questions – Synonyms Set 82

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Synonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

Identify the synonym

  1. Apposite
    1. rude
    2. appropriate
    3. classy
    4. neutral
    5. inapt
    Answer & Explanation
    Answer – 2. appropriate
    Explanation:
    Apposite – apt in the circumstances or in relation to something
  2. Content
    1. unhappy
    2. matter
    3. enclosure
    4. satisfied
    5. substance
    Answer & Explanation
    Answer – 4. satisfied
    Explanation:
    Content – satisfied
  3. Defile
    1. pollute
    2. disapprove
    3. delay
    4. reveal
    5. dissociate
    Answer & Explanation
    Answer – 1. pollute
    Explanation:
    Defile – damage the purity or appearance of; mar or spoil
  4. Foment
    1. relieve
    2. renounce
    3. vex
    4. waste
    5. insinuate
    Answer & Explanation
    Answer – 3. vex
    Explanation:
    Foment – instigate or stir up (an undesirable or violent sentiment or course of action)
  5. Goad
    1. spur
    2. restrain
    3. pursue
    4. supersede
    5. fight
    Answer & Explanation
    Answer – 1. spur
    Explanation:
    Goad – provoke or annoy (someone) so as to stimulate an action or reaction.
  6. Gist
    1. contribution
    2. substance
    3. prestige
    4. accessory
    5. itinerary
    Answer & Explanation
    Answer – 2. substance
    Explanation:
    Gist – the main theme, substance of a matter
  7. Tirade
    1. declamation
    2. discredit
    3. exhort
    4. criticize
    5. eulogy
    Answer & Explanation
    Answer – 4. criticize
    Explanation:
    Tirade – a long, angry speech of criticism or accusation.
  8. Solicitous
    1. nonchalant
    2. firm
    3. reverential
    4. worried
    5. pampering
    Answer & Explanation
    Answer – 4. worried
    Explanation:
    Solicitous – very worried or concerned about other’s welfare
  9. Pertinent
    1. appropriate
    2. pleasant
    3. extraneous
    4. paltry
    5. pernicious
    Answer & Explanation
    Answer – 1. appropriate
    Explanation:
    Pertinent – relevant or applicable to a particular matter
  10. Zeal
    1. initiative
    2. coarseness
    3. pedagogy
    4. indolence
    5. enthusiasm
    Answer & Explanation
    Answer – 5. enthusiasm
    Explanation:
    Zeal – great energy or enthusiasm in pursuit of a cause or an objective