English Questions: Synonyms Set 83

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Synonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

Identify the synonym

  1. Bolster
    1. confuse
    2. attribute
    3. strengthen
    4. malign
    5. perceive
    Answer & Explanation
    Answer – 3. strengthen
    Explanation:
    Bolster – provide support or strength
  2. Discursive
    1. rambling
    2. impolite
    3. methodical
    4. neglectful
    5. disgusting
    Answer & Explanation
    Answer – 1. rambling
    Explanation:
    Discursive – moving from one point to another in a speech or a writing, or simply leave the main subject temporarily in speech or writing
  3. Eccentric
    1. usual
    2. introvert
    3. extraordinary
    4. unconventional
    5. egomaniac
    Answer & Explanation
    Answer – 4. unconventional
    Explanation:
    Eccentric – unconventional or slightly strange often relating to a person’s behaviour
  4. Imposture
    1. claim
    2. status
    3. charlatan
    4. deception
    5. commensurate
    Answer & Explanation
    Answer – 3. charlatan
    Explanation:
    Imposture – an instance of pretending to be someone else in order to deceive others.
  5. Sacrosanct
    1. indifferent
    2. voluble
    3. ineffable
    4. profane
    5. inviolable
    Answer & Explanation
    Answer – 5. inviolable
    Explanation:
    Sacrosanct – something which is regarded as too important or valuable to be interfered with.
  6. Predilection
    1. ignorance
    2. dissonance
    3. antipathy
    4. preference
    5. procrastination
    Answer & Explanation
    Answer – 4. preference
    Explanation:
    Predilection – a preference or special liking for something; a bias in favour of something
  7. Qualms
    1. relaxation
    2. restive
    3. misgiving
    4. satisfaction
    5. clarity
    Answer & Explanation
    Answer – 3. misgiving
    Explanation:
    Qualms – an uneasy feeling of doubt, worry, or fear, especially about one’s own conduct; a misgiving
  8. Savour
    1. relish
    2. protect
    3. possess
    4. ruminate
    5. kindle
    Answer & Explanation
    Answer – 1. relish
    Explanation:
    Savour – enjoy or appreciate (something pleasant) to the full, especially by lingering over it
  9. Tentative
    1. soothing
    2. pleasant
    3. uncertain
    4. substitute
    5. recurrent
    Answer & Explanation
    Answer – 3. uncertain
    Explanation:
    Tentative – not certain or fixed; provisional
  10. Vindicate
    1. depose
    2. accuse
    3. vilify
    4. absolve
    5. censure
    Answer & Explanation
    Answer – 4. absolve
    Explanation:
    Vindicate – to clear someone of blame or suspicion, absolve