English Questions – Synonyms For SSC CGL and IBPS/SBI PO Set 70

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Synonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Venial
    1) blameable
    2) aggrandize
    3) abrogate
    4) pardonable
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: Venial – denoting a sin that is not regarded as depriving the soul of divine grace.
  2. Constraint
    1) excusable
    2) amplify
    3) restrict
    4) law-abiding
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: Constraint – a limitation or restriction.
  3. Obsequious
    1) servile
    2) bolster
    3) burgeon
    4) dilate
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: Obsequious – obedient or attentive to an excessive or servile degree.
  4. Pallid
    1) diffuse
    2) ingenuous
    3) impartial
    4) pale
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: Pallid – (of a person’s face) pale, typically because of poor health.
  5. Contraband
    1) distend
    2) smuggled
    3) honorable
    4) embellish
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: Contraband – goods that have been imported or exported illegally.
  6. Cupidity
    1) explicate
    2) greed
    3) genuine
    4) elaborate
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: Cupidity – greed for money or possessions.
  7. Receptacle
    1) fatten
    2) container
    3) forthright
    4) broaden
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: Receptacle – a hollow object used to contain something.
  8. Obsequious
    1) servile
    2) decent
    3) assertive
    4) brazen
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: Obsequious – obedient or attentive to an excessive or servile degree.
  9. Labyrinth
    1) confident
    2) ethical
    3) maze
    4) conscientious
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: Labyrinth – a complicated irregular network of passages or paths in which it is difficult to find one’s way; a maze.
  10. Hoodwink
    1) presumptuous
    2) diligent
    3) equitable
    4) deceive
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: Hoodwink – deceive or trick.
Comments