English Questions – Synonyms For SSC CGL and IBPS/SBI PO Set 72

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Synonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

    In each of the following questions four words are given, of which two words are most nearly the same or opposite meaning. Find out the two words which are the most nearly or same meaning.

  1. A. Chivalrous
    B. Vapid
    C. Ingenuous
    D. Perfidious

    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer & Explanation
    Answer : D – C are Antonyms
    Explanation : Ingenuous – (of a person or action) innocent and unsuspecting.
    Perfidious – deceitful and untrustworthy.
  2. A. Obstinate
    B. Haggard
    C. Connive
    D. Emaciated

    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer & Explanation
    Answer : B – D are synonyms
    Explanation : Haggard means looking exhausted and unwell, especially from fatigue, worry, or suffering.
  3. A. Embezzle
    B. Redeem
    C. Abide
    D. Volatile

    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer & Explanation
    Answer : 1) B – A are Antonyms
    Explanation : Embezzle – steal or misappropriate (money placed in one’s trust or belonging to the organization for which one works).
    Redeem – compensate for the faults or bad aspects of.
  4. A. Duplicity
    B. Epitome
    C. Precise
    D. Clumsy

    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer & Explanation
    Answer : C – B are synonyms
    Explanation : Epitome – a person or thing that is a perfect example of a particular quality or type.
    Precise – marked by exactness and accuracy of expression or detail.
  5. A. honesty
    B. Dainty
    C. inspire
    D. Insipid

    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer & Explanation
    Answer : 4) B – D are Antonyms
    Explanation : Dainty – delicately small and pretty.
    Insipid – lacking flavour; weak or tasteless.
  6. A. Ruin
    B. Laud
    C. Cavity
    D. Aperture

    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer & Explanation
    Answer : 5) D – C are synonyms
    Explanation : Cavity – an empty space within a solid object.
  7. A. Conspicuous
    B. Conscious
    C. Hidden
    D. litigation

    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer & Explanation
    Answer : 2) C – A are Antonyms
  8. A. Chastise
    B. Admonish
    C. Foster
    D. Scorn

    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer & Explanation
    Answer : 1) B – A are synonyms
    Explanation : Chastise – rebuke or reprimand severely.
  9. A. Dismay
    B. Captivate
    C. Repel
    D. Enchant

    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer & Explanation
    Answer : 4) B – D are synonyms
    Explanation : Captivate – attract and hold the interest and attention of; charm.
  10. A. Cessation
    B. Hindrance
    C. Nurture
    D. Sever

    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer & Explanation
    Answer : 1)B – A are Synonyms
    Explanation : Cessation – the fact or process of ending or being brought to an end.