English Questions : Word Analogy For IB ACIO Set – 10

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Word Analogy, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB/IB ACIO & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

  1. Couplet : sonnet : limerick
    1) prose
    2) songs
    3) lyrics
    4) poetry
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
  2. Kerosene : petrol : diesel
    1) firewood
    2) engine
    3) fuel
    4) coal
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
  3. Gram : grain : pound
    1) currency
    2) commodities
    3) cereals
    4) weight
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
  4. Lion : tiger : leopard
    1) herviorous
    2) carnivorous
    3) zoo
    4) circus
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
  5. Wasp : cricket : beetle
    1) insects
    2) pathogens
    3) microbes
    4) pesticides
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
  6. Graphite : diamond : coke
    1) allotropes
    2) abrasives
    3) electrodes
    4) fuels
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
  7. Coal : iron : mica
    1) gold
    2) rock
    3) earth
    4) minerals
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
  8. Colorado : seine : Volga
    1) ports
    2) rivers
    3) lakes
    4) harbors
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
  9. Giggle : twitter : guffaw
    1) happiness
    2) joy
    3) laugh
    4) merriment
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
  10. Fly : bee : ant
    1) cockroach
    2) spider
    3) termite
    4) insect
    Answer & Explanation
    Answer – 4)