English Questions : Word Analogy For IB ACIO Set – 11

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Word Analogy, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB/IB ACIO & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

  1. Dubious : Certain
    1) Hot : Angry
    2) Cold : Warm
    3) Long : Elongated
    4) Short : Dwarfish
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation : The words in each pair are other antonyms of each other.
  2. Yen : Currency
    1) Brass : Mental
    2) Flower : Fragrance
    3) Paper : Book
    4) Karnataka : State
    Answer & Explanation
    Answer –4)
    Explanation: Yen is a currency. Similarly, Karnatka is a state.
  3. Bridge : Card
    1) Dam : River
    2) Gamble : Money
    3) Image : mirror
    4) Fencing : Sword
    Answer & Explanation
    Answer –4)
    Explanation: The game of bridge of played by cards. Similarly, the game of fencing is played by swords.
  4. Banyan tree : proproots
    1) Potato : tuber
    2) Climbers : Tendrils
    3) Ginger : Stem
    4) Spinach : Root
    Answer & Explanation
    Answer –2)
    Explanation: Second provides support to the first.
  5. Rehearsal : Performances
    1) Entrapment : Game
    2) Engagement : Marriage
    3) Applause : Audience
    4) Satisfaction : Appetite
    Answer & Explanation
    Answer –2)
    Explanation: First is followed by the second.
  6. Wind : Gale
    1) Disgust : Infatuation
    2) Storm : Sea
    3) Love : passion
    4) Disaster : Calamity
    Answer & Explanation
    Answer –3)
    Explanation: Second is a more intense from the first.
  7. War : destruction
    1) Fire : Burn
    2) Court : Justice
    3) Water : Drown
    4) Food : Hunger
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: First causes the second.
  8. Propencity : Tendency
    1) Prologue : Epilogue
    2) Master : Slave
    3) Audacity : Impudence
    4) Conduct : Immorality
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation : The words in each pair are synonyms of each other.
  9. Sneer : Contempt
    1) Grimace : Pain
    2) Snarl :: Restlessness
    3) Mourn : Frustration
    4) Joke : Happiness
    Answer & Explanation
    Answer –1)
    Explanation: Sneer is a sign of contempt. Similarly , grimace is a sign of pain. [/su_spoile
  10. East  : Orient
    1)North  : Polar
    2)North  : tropic
    3)South  : Capricorn
    4)West  : Occident
    Answer & Explanation
    Answer –4)
    Explanation: Second is another name for the first.